Lujza
-2 °C
13 °C

Rákot okozhatnak a terápiás őssejtek

2009.02.19. 07:00
Az őssejtterápia beható ismerete nélkül óvatosan kell bánni a kezelésekkel, állítják izraeli tudósok, miután kiderült, hogy egy orosz kezelésen részt vett kisfiúban rákos elváltozások jelentek meg.

Magzati őssejtek befecskendezésével elvégzett kísérleti terápia hatására fejlődött ki daganat egy fiú agyában és gerincében - közölték izraeli tudósok kedden a Public Library of Science című tudományos portálon.

Az első eset

Ninette Amariglio kutatásvezető, a tel-avivi Sheba Orvosi Központ munkatársa az eset kapcsán arra figyelmeztet, hogy további vizsgálatok szükségesek az őssejteket alkalmazó orvoslás előnyeinek maximalizálása mellett a kockázatok csökkentésére is.

A most megjelent tanulmányban ismertetett eset az első, melynél dokumentáltan őssejtterápia után fejlődött ki agydaganat. Az érintett izraeli fiú egy ritka genetikai betegséggel született (ataxia telangiectasia, Louis Bar-szindróma). Ezzel általában a húszas éveik elejéig élnek a páciensek, mozgásuk egyre romlik, immunrendszerük hibás működése miatt pedig gyakran fordulnak elő náluk fertőzések és rák.

Az izraeli orvosok utólag rekonstruálták a fiú kórtörténetét: 9 éves korában a család Moszkvába utazott, ahol kétszer (10 és 12 éves korában) magzatokból származó idegi őssejteket fecskendeztek be agyába és gerincébe. Egy évvel a második beavatkozás után visszaköltöztek Izraelbe, de ekkor a fiú már kerekesszékbe kényszerült és fejfájásról panaszkodott.

Női sejtek

A vizsgálatok kiderítették, hogy agytörzsében és a gerincvelőben egy-egy daganat növekszik. 14 éves korában, 2006-ban a gerincvelői tumort eltávolították, azóta a páciens állapota stabil.

A műtétet követő kiterjedt vizsgálatok kiderítették, hogy a daganatot felépítő sejtek között női sejtek is voltak, valamint olyanok, melyek két normális kópiát hordoztak a fiú egyébként hibás génjéből. A megállapítások azt mutatják, hogy a tumorban a befecskendezett idegen magzati őssejtekből származó szövetek lehettek.

Az őssejtkutatók felhívják a gyógyulni vágyó páciensek figyelmét az elővigyázatosságra, mert a nem megfelelő terápia maga is végzetes következménnyel járhat.