Judit
3 °C
7 °C

Madárinfluenza ellen hatékony vegyületet azonosítottak

2009.04.15. 20:48
A szezonális és a madárinfluenza vírusának szaporodását gátló, hatékony vegyületre bukkantak amerikai és hongkongi kutatók. A jelenleg felhalmozott oszeltamivirral a kutatások szerint az influenzavírusok 98 százaléka rezisztens.

Hongkongi és amerikai kutatók 230 ezer szintetikus vegyület ellenőrzése közben találtak egy olyan molekulát, amely megállíthatja az influenzavírusok, köztük az emberre is veszélyes H5N1-es madárinfluenza-vírus szaporodását. A kutatás azután gyorsult fel, hogy az eddig használt antivirális szerekkel, mint a leghatékonyabbnak tekintett oszeltamivirral szemben egyre ellenállóbbak a vírusok.

A kutatók az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézete által listára vett 230 ezer vegyületet vizsgálták meg, és kiválasztottak húsz molekulát, melyek potenciálisan akadályozhatják a H5N1 szaporodását. Ezek közül egy bizonyult hatékonynak. "Találtunk egy vegyületet, amely eltér az oszeltamivirtól, ám ugyanúgy működik" - nyilatkozta Leo Poon, a kutatást vezető mikrobiológus.

A szakemberek szerint az NSC89853 jelű, 1-es számmal jelölt vegyület ígéretesnek mutatkozik a megváltozott vírusokkal szemben. Hasonlatuk szerint az oszeltamivir eddig kulcsként illett a vírus zárjába, ám a zár megváltozott. Most sikerült új kulcsot találniuk.

Kísérleteikben a kutatók emberi sejteket fertőztek meg laboratóriumi körülmények között a szezonális influenza vírusával, illetve H5N1-vírussal. Úgy találták, hogy mindkét vírustörzs sokszorozódását hatékonyan előzte meg az 1-es vegyület. Erről a Journal of Medicinal Chemistry című szaklap legfrissebb számában is beszámolnak.

A molekulából új antivirális szert fejleszthetnek ki, de a szakemberek hozzátették, hogy piacra kerüléséhez legalább nyolc év kell.

A legtöbb ország oszeltamivirt vagy a hozzá hasonló zanamivirt tart készleten, hogy szükség esetén megakadályozza az influenzavírusok terjedését. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának legfrissebb adatai szerint azonban a H1N1 vírustörzs mintáinak 98 százaléka rezisztens volt az oszeltamivir hatóanyaggal szemben, melyet Tamiflu néven forgalmaznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?