Jusztina
10 °C
27 °C

Emberi embriókat klónozott egy orvos

2009.04.22. 13:20 Módosítva: 2009.04.22. 13:23
Állítása szerint 14 klónozott emberi embriót hozott létre és ültetett be négy nő méhébe közel-keleti titkos laboratóriumában egy ciprusi származású amerikai orvos. Ha igaz a doktor erősen vitatott állítása, a tudomány egyik legnagyobb határát lépte át.

Panayiotis Zavos szerint a nők - akik közül legalább az egyik biztosra vehetően brit - bíztak a klónozott embriók megtapadásában és a sikeres terhességben, a kísérlet azonban eredménytelenül zárult.

A doktor ennek ellenére ragaszkodik álláspontjához, miszerint ez egy olyan komoly kísérlet első fejezete volt, amelynek során a szülők bőrsejteiből akar embriót létrehozni. "Semmi kétség nincs efelől, és lehet, hogy nem én leszek az, akinek sikerül, de úton vannak a klónozott gyerekek. Semmi esély nincs arra, hogy ne történjen meg" - mondta Zavos. "Ha fokozzuk az erőfeszítéseket, egy vagy két éven belül megszülethet az első klónozott baba. De nem tudom, hogy képesek vagyunk-e ilyen mértékű erőfeszítésre" - tette hozzá. Mint elmondta, a négy nő - akik közül három házas, egy pedig egyedülálló - nem bizonyult megfelelő alanynak, és egyikük sem maradt terhes.

Panayiotis Zavos a kudarc okát is tudni véli, szerinte jobb alanyokra van szükség, az emberek pedig százával vállalkoznának a kísérletre. "Ha kiválasztunk 10 párt, néhányan bizonyára terhesek maradnának" - mondta a szakember. A vitatott hírnevű orvos 2001-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor azt állította: a küszöbén áll annak, hogy klónozott embriót ültessen be egy nő méhébe. Az utóbbi években kevesebbet szerepelt, mostani szereplését a 2003-ra visszanyúló kísérleteit bizonyító filmfelvételekkel támasztja alá.

Az Egyesült Államokban és Cipruson egyaránt termékenységi klinikát birtokló Zavos állítása szerint három halott ember sejtjeit felhasználva hozta létre az embriókat, az egyik donor egy autóbalesetben elhunyt, 10 éves amerikai kislány volt. Mint a doktor elmondta, a gyászoló családok keresték meg őt, és hozzájárulásukat adták a beavatkozáshoz. Az emberi klónozás kérdését szakértők egészségügyi és etikai megfontolásokból is rendkívül veszélyesnek tartják. Zavos vélhetően a Közel-Keleten végzi kísérleteit, ahol törvényileg nem tiltott a klónozás.