Judit
3 °C
7 °C

Elkészült a szarvasmarhagenom leírása

2009.04.24. 11:30 Módosítva: 2009-04-24 11:40:17
A szarvasmarha génállománya nyolcvan százalékban megegyezik az emberével, mégis egészen máshogy néz ki. A genom megfejtésével megnyílt az út a költséghatékonyabb kérődzők előtt.

25 ország háromszáz kutatójának hatéves munkájával elkészült a szarvasmarha genetikai állományának szekvenálása, leírása, mely hosszabb távon jobb minőségű húst, több tejet eredményezhet. Az eredményt az amerikai Science magazin pénteki számában, valamint a Genome Biology című szaklapban tették közzé.

Az elemzett minták az L1 Dominette 01449 jelű Hereford fajtájú, egy montanai farmon élő szarvasmarhától (Bos taurus) származtak. A genom mintegy 22 ezer gént tartalmaz, melyek 80 százaléka egyezik meg az emberével. Az emberi genomban 20-25 ezer gén van.

A kutatók azt is megállapították, hogy az ember kromoszómáinak szerveződési módja közelebb áll a tehénéhez, mint a laboratóriumi emlőskísérletekben leggyakrabban alkalmazott egerekéhez vagy patkányokéhoz. A szarvasmarhagenomban is vannak ismétlődő szakaszok, a DNS-molekula egy-egy nagyobb darabja többször előfordul a genetikai állományban. A szakemberek szerint a duplikációk a szarvasmarhánál az immunitáshoz, agyagcseréhez, emésztéshez, szaporodáshoz és a tejelválasztáshoz köthetők.

A Science magazinban megjelent másik tanulmány szerint egyidejűleg más fajtájú tehenek közelítő génszakaszolása is elkészült az összehasonlítás érdekében.

A 35 millió dolláros (közel 8 milliárd forintnak megfelelő) programot az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma és Nemzeti Egészségügyi Intézete irányította, a szekvenáló projektet amerikai és ausztrál kutatók koordinálták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?