Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromféle vitamint gyárt az új génmódosított kukorica

2009.04.28. 11:00 Módosítva: 2009-04-28 11:01:12
Első alkalommal fejlesztettek ki olyan növényt, amely egynél több vitamint állít elő. Az új, génmódosított kukorica bétakarotint, aszkorbátokat és folsavat termel - közölte az amerikai tudományos akadémia lapja, a PNAS legutóbbi száma.

Az új kukoricafajta létrehozói amellett érvelnek, hogy a szegényebb országokban csökkentheti majd a vitaminhiányos állapotot, a genetikailag módosított növények ellenzői azonban szkeptikusak ezzel kapcsolatban.

A-vitamin, C-vitamin, folsav

A bétakarotinból A-vitamin képződik, amely előnyös a bőr egészsége, a látás, az embrionális fejlődés és az immunrendszer szempontjából. A folsav segíti a vörösvértestek képződését és közreműködik számos genetikai folyamatban is, védi a magzatot a terhesség alatt. A C-vitamin alapvetően fontos a bőr fehérjéi és a sebgyógyítás szempontjából, javítja az immunrendszert.

A Paul Christou által vezetett kutatócsoport a spanyolországi Lleida egyetemén olyan géneket juttatott be az M37W jelű kukoricafajta DNS-ébe, melyek úgy változtatják meg a növény belső biokémiai folyamatait, hogy a szóban forgó vegyületeket is előállítsa növekedése során.

A kutatók szerint az így előidézett változások néhány generáción keresztül fennmaradnak a növényben. Christou úgy véli, a fejlődő országok lakossága profitálhat a nagyobb mennyiségű vitamint tartalmazó kukorica termesztéséből. Számításaik szerint napi 10-20 dekagramm kukorica elfogyasztása A-vitaminból és folsavból fedezi a szükséges mennyiséget, C-vitaminból pedig annak ötödét.

Aranyrizs is ilyen

A laboratóriumi fejlesztés sikere után a szabadföldi kísérleteket 2010-re tervezi a spanyol-német kutatócsoport.

A vitaminokat előállító kukoricával kapcsolatban a szakemberek emlékeztetnek az úgynevezett aranyrizsre, amely szintén genetikai módosításnak köszönheti nagy A-vitamin tartalmát. Clare Oxborrow, a Föld barátai elnevezésű, génmódosítás-ellenes csoport munkatársa elmondta a BBC-nek, hogy az aranyrizs sem terjedt el széles körben. Az új kukoricafajtával kapcsolatban úgy véli: hasznosabb, ha a szegényebb közösségek zöld, leveles növényeket termesztenek, ezekkel veszik magukhoz a szükséges vitaminokat.