Ferenc
10 °C
29 °C

Hamisítható a DNS-minta

2009.08.19. 13:38
A kriminalisztikában a bűnügyek helyszínein, vagy az áldozatokon talált DNS-mintákat az ujjlenyomatokhoz hasonló, egyértelmű bizonyítékként használják.

Illetve használták eddig, ugyanis izraeli tudósok a Forensic Science International Genetics szaklapban megjelent tanulmányukban azt állítják (és tesztekkel bizonyítják is), hogy a DNS-minták a megfelelő felszerelés birtokában könnyen hamisíthatók. A kutatók szerint a hamisításhoz nem kell különösebb szakértelem, bármelyik biológia szakos egyetemista is képes lehet rá.

Dr. Dan Frumkin és csapata két tesztet végzett el. Az egyikben egy nőtől származó vérmintát manipuláltak: először centrifugálással kiszűrték belőle a fehér vérsejteket, amelyek a DNS-t tartalmazzák, majd a megmaradt vörös vérsejtek közé egy férfi hajszálából származó, és a genom-amplifikációnak nevezett technikával sokszorosított DNS-t juttattak. A mintát az Egyesült Államok egyik vezető bűnügyi laborjával elemeztették ki, és a szakértők a hajszál tulajdonosának véreként azonosították.

A másik hamisítási technikához már új, álcázó DNS-minta sem kell, csak az igazságügyi adatbázisokban tárolt DNS-profilgyűjteményekhez kell hozzáférni. Ezek a profilok a DNS-molekula 13 pontjáról vett mintákkal azonosítják a genetikai kód alapján az embereket. Ha tudjuk, hogy a DNS-nek pontosan melyik ez a 13 meghatározó pontja, ezeken a helyeket módosítva a mintát, át lehet verni az azonosító technikát. A tudósok szerint egy 425 DNS-darabkából álló gyűjteménnyel tetszőleges DNS-mintát úgy lehet preparálni, hogy a labor másvalakiként azonosítja a minta gazdáját.

A DNS-hamisítás alapjaiban rázhatja meg a kriminalisztikát, ami ma megdönthetetlen bizonyítékként használja a genetikus azonosítást. Az izraeliek módszerével azonban a bárkitől aránylag könnyen beszerezhető (például egy cigarettacsikkről, egy hajszálból, vagy egy pohárról) DNS-sel manipulált vér- vagy nyálmintákat lehet egy bűntett helyszínén hagyni, ami a helyszínelők és bűnügyi laborok munkáját teljesen ellehetetleníti, vagy legalábbis nagyon megnehezíti. A kutatók ugyanis elmondták, hogy bizonyos jellegzetességek alapján azonosítható, hogy egy DNS-mintát az ő módszerükkel preparáltak. Ez a módszer nem szerepel a tanulmányban, a tudósok egy Nucleix nevű cégen keresztül próbálják azt eladni bűnügyi laboroknak.