A súlycsökkentő műtétek nem csökkentik a szívinfarktus kockázatát

2009.11.06. 10:30 Módosítva: 2009.11.06. 10:30
A súlyosan kóros kövérség kezelésére egyre több országban végeznek sebészeti beavatkozásokat, amelyek a fogyás szempontjából igen hatékonynak bizonyulnak, de hosszú távon a szívroham esélye a tapasztalatok szerint nem lesz kisebb az operációtól.

Svéd kutatók kiterjedt vizsgálatuknak eredményeit az Elhízás 2009 nevű kongresszuson ismertették Washingtonban. Az utolsó fél évszázadban az iparilag fejlett országok lakosságának várható élettartama évtizedekkel növekedett. A sokkal tovább élő, karcsú emberek esélyeihez képest a mind gyakoribb kövérség szinte járványos terjedése viszont átlagosan húsz évvel megrövidíti a nagy súlytöbblettel bajlódók életkilátásait.

Sokféle műtéti technikát kidolgoztak már a nagyfokú kövérség súlyos gondjának megoldására. Az operáltak állapotának alakulását gondosan dokumentálják, és világszerte mind több adat gyűlik össze a beavatkozások eredményének értékeléséhez. Svédországban 1987 óta figyelik a műtéti úton lefogyni kívánók testsúlyának csökkenése mellett a cukorbaj vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának várt mérséklődését. Akkor indult az SOS tanulmány, amelynek résztvevőit 25 sebészeti osztályon operálták. Jelenleg 4047, ilyen műtét után rendszeresen ellenőrzött ember szerepel a nyilvántartásban.

Az elhízással foglalkozó, legnagyobb idei tudományos ülésen Lars Sjöström ismertette az SOS vizsgálat legújabb eredményeit. A súlycsökkentő műtétek után tíz évvel az operáltak halálozási aránya 29 százalékkal volt kisebb, mint azoké, akik csak a hagyományos, fogyókúrás kezelést kapták. Igaz, az utóbbiak testsúlya csak minimálisan lett kevesebb. További kedvező változásokat is leírtak. A sebészi beavatkozást követően ritkábban jelent meg újonnan kezdődő cukorbetegség, sőt a nők csoportjában a rosszindulatú daganatok gyakorisága is csökkent. Most a svéd kutatócsoport azt taglalta, hogy az átlagosan 12,9 évi megfigyelési idő végén tapasztaltak-e különbséget az esetleges szívinfarktus bekövetkezése szempontjából az operált, illetve műtéttel nem kezelt kövérek csoportjában.

Mint kiderült, a súlycsökkentő műtét a szívinfarktus kockázatát nem mérsékelte értékelhetően. Némi kedvező hatást észleltek a magas vércukor szintű cukorbetegek között, de Sjöström professzor ezzel nem volt túlságosan elégedett. Véleménye szerint ezzel kapcsolatban további megfigyelésekre van szükség.  • Hírek
  • Bankszámla