Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Rákgyilkos bioérzékelőt fejlesztenek

2009.11.22. 09:06
A szervezet egyes – aktív – sejtjei képesek megakadályozni rákos daganatok növekedését. Egy nemrég fejlesztett bioérzékelő segíti a kezelőorvost a sejtek azonosításában, lehetővé téve, hogy a beteg immunrendszerét használja a rák elleni küzdelemben.
coh2

A fejlesztést jegyző európai uniós COCHISE (Cell-On-Chip biosensor for detection of cell-to-cell interactions, csipen lévő bioérzékelő a sejtek közti interakciók detektálására) technológiájának előnye, hogy a rákgyógyászat mellett felettébb tág a potenciális alkalmazások köre: génterápia, bio- és zöld technológiák, ipari folyamatok.

A megoldás azért újdonság, mert a jelenlegi rákterápia az immunrendszert gyógyszerekkel és különböző stimuláló eljárásokkal kezeli, amelyek káros mellékhatásokkal is járhatnak. A ráksejtekkel sikeresen megküzdő aktív sejtek használata viszont kockázatmentes. Igen komoly probléma viszont, hogy napjaink technológiájával rendkívül nehéz, költséges és bizonytalan kimenetelű az azonosításuk. A sejtek interakcióit, biológiai aktivitásukra utaló jeleket detektáló új szenzor erre a problémára jelenthet megoldást. A kezelés hatékonyságának megítélése szintén gondokat okoz – mivel a bioérzékelő használata lehetőséget ad a beteg reakcióinak korai megfigyelésére, nő az esély a kezelési protokollok minőségének javítására.

coh3

A mikrofluidokat és elektronikát kombináló eszköz először az immunrendszer- és a ráksejteket izolálja, majd az aktívakat azonosítja és elkülöníti a többitől. A bemutatók során bizonyosságot nyert, hogy ezek az interakciók, folyamatok egy-egy sejt szintjén, mikroszerkezetekben reprodukálhatók. Ha például az immunrendszer valamelyik sejtje elpusztítja a célba vett ráksejtet, eltávolítható a platformról, szabványos tálfélére helyezhető és tenyészthető. A munkafolyamat lehetővé teszi, hogy orvosok jó alaposan megfigyeljék az izolált szereplők viselkedését.

A kutatócsoport tevékenysége több szempontból is sikeres: egyrészt létrehoztak egy új – nagyvolumenű termelést garantáló – gyártófolyamatot, másrészt megtalálták a kivitelezéshez szükséges biokompatibilis anyagokat. A technológia túlmutat a ráksejtek azonosításán: például a betegséget kezelő oltások előállításakor szintén hasznosítható.

Jó hír, hogy a prototípus működik; élő, aktív sejteket szolgáltat. Kereskedelmi forgalmazásáig viszont még jócskán kell várni. A partnerek uniós projektben szeretnék kivitelezni, amit több szempont is indokol. Például, mert egy-egy sejt tesztelése túl lassú, és mivel nagyon kevés közöttük az aktív, több ezer sejt egyidejű, párhuzamos megfigyelésére lenne szükség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!