Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A páfrányfenyő-kivonat nem lassítja a szellemi hanyatlást

2009.12.30. 10:52
A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) leveléből készült kivonat nem lassítja a szellemi leépülést - állítják a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi szaklapban kedden megjelent tanulmány szerzői.

A Pittsburghi Egyetem kutatóinak nyolc éven át tartó követéses vizsgálatában részt vevő 3069 ember egyik fele napi rendszerességgel szedett ginkgót, másik fele placebót kapott. A kiválasztás véletlenszerű volt, az adatokat gyűjtő orvosok sem tudták, hogy ki melyik csoportba tartozik. A tanulmányhoz 72-től 96 éves korig toboroztak önkénteseket az Egyesült Államok keleti részéből. Azok, akik hatóanyag-tartalmú tablettát kaptak, naponta kétszer 120 milligramm ginkgokivonatot szedtek. Az emberek szellemi állapotát a tanulmány ideje alatt, 2000 és 2008 között hat amerikai akadémiai orvosi központban mérték fel.

Az adatok elemzésekor a kutatók nem találtak összefüggést a páfrányfenyő-kivonat szedése és a szellemi hanyatlást jelző tünetek változása, például az emlékezetromlás, a figyelem zavara vagy a nyelvi készségek rosszabbodása között. Holott, amint a tanulmány szerzői írják: „az Egyesült Államokban és Európában is a Ginkgo biloba talán a leggyakrabban alkalmazott gyógynövény az életkorral járó szellemi hanyatlás megelőzésére”.