Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Lesz védőoltás a malária ellen?

2010.01.21. 10:14
Ausztrál kutatók a malária egysejtű parazitájának felszínén lévő antigéneket azonosítottak, melyek megfelelő célpontok lehetnek egy hatékony vakcina kifejlesztéséhez.

A melbourne-i kutatók Freya Fowkes vezetésével 33 korábbi tanulmányt tekintettek át, melyekben olyan páciensek adatait elemezték a szerzők, akik felépültek a maláriából és immunitást szereztek – írja a PLoS Medicine című tudományos folyóirat. Az összevetésből megállapították, hogy két antigén (az MSP-3 és az MSP-119 jelű) különösen erős immunválaszt válthat ki. Ezeknél olyan antitestek keletkeztek a páciensek szervezetében, melyek jó eséllyel megvédték őket a malária újabb fertőzésétől.

A malária parazitájának antigénjei – azok, amelyek a megtámadott vörösvérsejt felszínén lévő molekulákhoz kötődnek – igen változatosak, ezért általában több fertőzés után alakul csak ki megfelelő védettség a kórokozóval szemben. Ugyanez okozza a nehézséget egy hatékony vakcina kidolgozásakor. A most azonosított antigének azonban jó célpontok lehetnek a kutatók szerint.

Jelenleg nincs védőoltás a malária ellen. Gyógyszerekkel próbálják megelőzni a betegséget, de ezek  közül többnek erős, nem ritkán pszichotikus mellékhatásai vannak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!