Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lesz védőoltás a malária ellen?

2010.01.21. 10:14
Ausztrál kutatók a malária egysejtű parazitájának felszínén lévő antigéneket azonosítottak, melyek megfelelő célpontok lehetnek egy hatékony vakcina kifejlesztéséhez.

A melbourne-i kutatók Freya Fowkes vezetésével 33 korábbi tanulmányt tekintettek át, melyekben olyan páciensek adatait elemezték a szerzők, akik felépültek a maláriából és immunitást szereztek – írja a PLoS Medicine című tudományos folyóirat. Az összevetésből megállapították, hogy két antigén (az MSP-3 és az MSP-119 jelű) különösen erős immunválaszt válthat ki. Ezeknél olyan antitestek keletkeztek a páciensek szervezetében, melyek jó eséllyel megvédték őket a malária újabb fertőzésétől.

A malária parazitájának antigénjei – azok, amelyek a megtámadott vörösvérsejt felszínén lévő molekulákhoz kötődnek – igen változatosak, ezért általában több fertőzés után alakul csak ki megfelelő védettség a kórokozóval szemben. Ugyanez okozza a nehézséget egy hatékony vakcina kidolgozásakor. A most azonosított antigének azonban jó célpontok lehetnek a kutatók szerint.

Jelenleg nincs védőoltás a malária ellen. Gyógyszerekkel próbálják megelőzni a betegséget, de ezek  közül többnek erős, nem ritkán pszichotikus mellékhatásai vannak.