Cecília
4 °C
6 °C

Nagy aggyal jobban megy a Mario

2010.01.22. 11:46 Módosítva: 2010-01-22 11:46:15
Amerikai kutatók szerint az agy egyes központjainak méretétől is függ, hogy ki mennyire teljesít jól videojátékokban. A méret azonban nem minden, figyelmeztetnek a tudósok.

Az agy mérete és az intelligencia közötti összefüggés többé-kevésbé igazolt, de nem kizárólag ezen múlik, hogy egy élőlény mennyire lesz sikeres – bizonyíték erre az is, hogy az elefánt agya nagyobb az emberénél, mégis az ember a legfejlettebb élőlény. A tudósok többek között azzal magyarázzák ezt, hogy az apróbb különbségek is számítanak: az egyes agyközpontok mérete is befolyásolja a mentális képességeket, és ezek a különbségek akár fajon belül, az egyes egyedeknél is kimutathatók.

Ezzel a feltételezéssel összhangban áll az Illinois-i Egyetem, a Pittsburgh-i Egyetem és a Massachussettsi Műszaki Egyetem tudósainak közös kutatása. A kutatók 10 férfi és 26 nő (mind egyetemi hallgatók) agyfelépítését vizsgálták MRI-vel, mindegyik alany kevesebb mint heti három órát játszott videojátékokkal a kísérletet megelőző két évben. Az alanyoknak a vizsgálat során egy, kifejezetten a vizsgálatra kifejlesztett videojátékkal kellett játszaniuk két órán keresztül, több mint tízszer.

A méret nem mindegy

A leegyszerűsített játékban a hallgatóknak egy erődöt kellett megsemmisíteniük egy nehezen irányítható űrhajóval, miközben elkerülték a pályán levő akadályokat. A hallgatók pontszámokat kaptak a sikeres találatokon túl azért is, ha ügyesen irányították az űrhajót, illetve ha elkerülték az aknákat és más tereptárgyakat. A csoport fele azt az utasítást kapta, hogy csak a minél magasabb pontszámra koncentráljon, a másik félnél viszont folyamatosan változtatták a prioritást: hol az űrhajó gyorsulásában, hol a sima irányításban, hol más játékelemben kellett kitűnniük.

A kutatók azt figyelték meg, hogy az első csoportban, illetve általában első egy-két órában – akkor, amikor a játék nyújtotta jutalomérzés a legintenzívebb volt – azok az alanyok teljesítettek legjobbak, akiknek az agyában nagy volt a nucleus accumbens nevű régió, ami az agy jutalomközpontjának fontos része. Hosszú távon viszont azok emelkedtek ki (különösen a második csoportban), akiknek az agyában a caudate és a putamen nevű agyterületek voltak nagyobbak – ezek az új képességek tanulásában és a változó környezethez való alkalmazkodásban játszanak szerepet.

A kutatók referenciaként megnézték minden alanynál a hippokampusz méretét is – ez az agyterület főként az emlékezésért, memóriáért felelős, a kutatók elgondolása szerint nem befolyásolhatta számottevően a kísérletet –, és ahogy várták, nem találtak összefüggést a kísérlet eredménye és a régió mérete között.

A kutatók a Cerebral Cortex nevű szaklapban publikálták a kísérletet, állításuk szerint az eredmény közelebb vihet a tanulási folyamat és az egyes emberek tanulási szokásai közti különbségek megértésében. Videojátékokat egyébként egyre többször alkalmaznak az agykutatók a vizsgálataikban, mert azon túl, hogy jól lehet velük egyszerű feladatokat modellezni, teljesen hétköznapi cselekvésnek számít, nem absztrakt kísérleti módszer.

A nyúl és a teknős

A tanulmány szerzői ugyanakkor egyértelműen kijelentik, hogy elutasítják azt az álláspontot, hogy a nagyobb agy mindig jobb, illetve hogy az egyes agyterületek mérete és a választott hivatás között bármilyen összefüggésnek kellene lennie. „Az agy is alkalmazkodik, változik, fejlődik” – mondta Arthur Kramer, az Illinois-i Egyetem professzora a BBC-nek. „Minél többet tudunk meg a felépítéséről és a funkcióiról, annál jobban megértjük kapcsolatukat a tanuláshoz.”

„A nagyobb aggyal született embert könnyen felülmúlja egy kisebb agyú. Nem az számít, hogy mekkora az agyad, hanem az, hogy mihez kezdesz vele” – csatlakozott Kramerhez Timothy Bates, az Edinburgh-i Egyetem pszichológiaprofesszora, aki nem vett részt a kutatásban. „Gondoljanak csak nyúlra és a teknős meséjére.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?