Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Riasztóan nő a pszichiátriai betegek száma

2010.02.26. 15:30 Módosítva: 2010.02.26. 15:35
Riasztóan nő a pszichiátriai betegek száma Magyarországon is, így igen fontos lenne, hogy a népegészségügyi program szintjére kerüljön a megelőzés és a gyógyítás – közölte Móré E. Csaba, a Nagykállói Pszichiátriai Szakkórház főigazgatója, a pszichiátriai szakkollégium főtitkára pénteken Nyíregyházán a Mentális Egészségért Tenni Akarók Klubjának, valamint a Halmozottan Sérültek és Szüleik Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének közös sajtótájékoztatóján.

A betegek számának növekedése a folyamatos létbizonytalanság, a bizalomvesztés egyenes következménye a kutatások szerint – mondta a főorvos. Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 2020-ra a munkaképesség csökkenésének tíz fő oka között öt helyen a mentális betegségek szerepelnek majd.

Az igazgató-főorvos tájékoztatása szerint a pénzügyi-gazdasági válság negatív hatása jelentősen növelte a magyar betegek számát is, a szakemberek véleménye szerint ma már minden ötödik felnőtt állampolgár kezelésre szorulna jelentkező affektív, vagy addiktív kórképe alapján.

A halmozottan hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térségben az átlagnál is rosszabbak a mutatók. A Nagykállói Pszichiátriai Szakkórház tavaly például már százszázalékos kapacitással gyógyított a fekvőbeteg-ellátásban, és tízezer pácienst kezelt. A járóbeteg-ellátási szakrendelőt pedig 88 ezer beteg kereste fel. Az utóbbiak egynegyedét a teljesítményvolumen-korlát miatt finanszírozás nélkül volt kénytelen ellátni az intézmény, jelentősen növelve adósságállományát.

Tóthné Bacskai Edit, a Halmozottan Sérültek és Szüleik Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke elmondta: a Nyírségben ötszáz beteg gyermek ellátásáról is gondoskodnak a családok. Napközi és átmeneti lakóotthon nélkül, a hozzátartozók otthon látják el a többféle betegséggel is küszködő fiatalokat.

Finanszírozás sincs, az egyesület igyekszik segíteni a jelentős anyagi terhet vállaló családokon, s a civil szervezet szeretne létrehozni otthont is a beteg gyermekeknek. A megyei önkormányzat segít ebben, de egy támogatást kérő pályázatukat már elutasítottak, most újabb pályázati lehetőségre kénytelenek várni.