Az óriáslazac lehet az első genetikailag módosított állat a kereskedelmi forgalomban

2010.06.29. 10:00
A lazac nem növekszik télen, és három évig tart, mire teljesen kifejlődik. Amerikai kutatóknak azonban sikerült úgy módosítaniuk genetikai anyagát, hogy másfél év alatt érje el végleges méretét.

A lazac genomjába a folyamatosan fejlődő óceáni anyaangolna (Zoarces americanus) génjét ültették be. A kutatók remélik, hogy a genetikailag módosított lazac hatékony és biztonságos megoldás a faj halfarmokon történő tenyésztésére, megkímélve így a vadon élő állományokat.

Jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal vizsgálja, hogy az AquAdvantage néven futó GM-lazac fogyasztása biztonságos-e. A hal egy éven belül kerülhet a boltok polcaira.

A környezetvédők kételyeiket fejezték ki a génmanipulált hal biztonságos fogyasztását illetően. Attól is tartanak, hogy a terméketlen lazac mutáción eshet át a természetben, és előbb-utóbb szaporodóképessé válik.

Jelenleg csak genetikailag módosított növények, például szója vagy kukorica vásárolhatók emberi fogyasztás céljából. A legtöbb szupermarketben kapható állati termék, így a hús, a tojás vagy tejtermékek ilyen GM-növénnyel takarmányozott állattól származik.

A GM-lazacot előállító massachusettsi cég, az AquaBounty azzal érvel, hogy így sokkal energiahatékonyabb lesz egy táplálékforrás előállítása, a természetes állományokra pedig terméketlensége miatt nem jelent veszélyt. Lord Melchett, a Soil Association nevű környezetvédő szervezet igazgatója szerint azonban a genetikailag módosított állat DNS-e instabillá válik, ezért nincs arra garancia, hogy terméketlen marad. Ezzel pedig túl nagy veszélyt jelent a vadon élő lazacra.  • Bérelnék
  • Bankszámla