Miklós
5 °C
12 °C

Készül a szilícium agyprotézis

2003.03.19. 10:27
A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói olyan szilíciumchipet fejlesztettek ki, mely teljes mértékben helyettesíthetné az agykárosult betegek sérült emlékezetközpontját. A tervek szerint a megfelelő módon beprogramozott áramköri lapka nem a páciens agyába kerülne, hanem a koponya külső felszínére, a chip két sor elektróda segítségével lépne kapcsolatba az aggyal.
Amerikai kutatók olyan chip kifejlesztésén dolgoznak, amely helyettesíthetné agyvérzésen átesett páciensek, valamint epilepsziában és Alzheimer-kórban szenvedő betegek sérült emlékezetközpontját.

Mesterséges hippocampus

A Dél-Kaliforniai Egyetem tudóscsoportja hamarosan megkezdi az állatkísérleteket a tanulási és memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó hippocampust felváltó szilíciumchippel, amely a tervek szerint a jelenlegi módszerektől eltérően nemcsak serkentené az agyi tevékenységet, hanem teljes egészében átvállalná a sérült szövetek szerepét.

A mesterséges hippocampus pontosan ugyanazokat a funkciókat lenne képes ellátni, mint a sérült agyterület. A korábban kifejlesztett beültetések, például a teljes süketséget gyógyító cochlearis implantátum, csupán az agytevékenységet stimulálták.

Matematikai modell

A hippocampus ősi agykérgi struktúra, mely az agykéreg minden érző és asszociációs területével közvetett reciprok kapcsolatban áll a szagló (entorhinális) kérgen keresztül. Valamennyi érzékszervből származó információ eljut a hippocampusba, amelynek legfőbb feladata a memórianyomok "beégetése", valamint a beérkezett információk társítása.

A kísérletek célja, hogy a kutatók elektromos ingerek segítségével elkészítsék a hippocampus matematikai modelljét, amelyet azután betáplálhatnak a chipbe. A tervek szerint a megfelelő módon beprogramozott áramköri lapka nem a páciens agyába kerülne, hanem a koponya külső felszínére. A chip két sor elektróda segítségével lépne kapcsolatba az aggyal.

Átalakíthatja a személyiséget

A protézist először patkányok agyszövetein, majd élő állatokon fogják kipróbálni. Az agyprotézist kifejlesztő kutatók egyébként egyfajta próbának szánják a készüléket. "Ha nem tehetjük meg a hippocampussal, akkor semmivel sem tehetjük meg" - mondta a kutatócsoport vezetője, Theodore Berger a New Scientistnek.

Mint a BBC internetes oldala utalt rá, a közel tíz éven át tartó kísérletsorozat során a kutatóknak az okozhatja majd a legfőbb problémát, hogyan akadályozzák meg, hogy az agy a chip hatására olyan változásokon menjen keresztül, amely átalakíthatja az ember egész személyiségét.