Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Véletlenül gyógyítottak meg egy AIDS-es beteget

2008.11.12. 14:01
Szenzációként értékelték a német televíziós állomások és a Bild című napilap szerdán azt a hírt, ami szerint egy 39 éves német orvosnak véletlenül sikerült egy immunhiányos beteget az AIDS-ből kigyógyítani.

Az egyik berlini Charité klinika orvosa, Gero Hütter csontvelő-átültetést hajtott végre egy 42 éves páciensen. A beavatkozás után a beteg véréből eltűnt a halálos vírus, amely két évvel korábban támadta meg szervezetét. Az orvos szerint az egész csak egy szerencsés véletlen eredménye volt.

A beteget egyidejűleg kezelték leukémia és AIDS miatt is a steiglitzi klinikán. A hematológus specialista Hütter a leukémia ellen először kemoterápiás kezelést alkalmazott, majd csontvelő-átültetésre került sor. Utóbbi eredményeként a HIV-vírus eltűnt a páciens szervezetéből. Mindez annak ellenére történt, hogy a férfi abbahagyta az összes AIDS elleni gyógyszer szedését, hogy ne veszélyeztesse a rák elleni terápiát.

Az első hírek szerint a német orvostársadalom meglepődött, és rögtön felvetődött a kérdés, hogy a jövőben meg lehet-e fékezni így az AIDS-t. Egy elismert német őssejtkutató, a kölni Jürgen Hescheller azt hangoztatta: a beteg sejtek sugárkezeléssel történő elpusztítása, majd az ezt követő csontvelő-átültetés valamennyi súlyos esetnél az utolsó lehetőséget jelentheti.

A bochumi klinika orvosa és AIDS-kutatója a Bildnek nyilatkozva egyedülálló eredményről beszélt. Utalt ugyanakkor arra, hogy a csontvelő-átültetés mellékhatásai olyan súlyosak, költségei pedig olyan magasak, hogy az - legalábbis egyelőre - csupán egyes betegek esetében alkalmazható terápia maradhat, legyen szó akár a leukémiáról, akár az AIDS-ről.

A berlini sikerről az amerikai Wall Street Journal is orvosi szenzációként számolt be. Maga Gero Hütter pedig arra készül, hogy egyedülálló terápiája leírását egy orvosi szaklapban a kollégák számára is hozzáférhetővé tegye.

20%
7990 Ft
6392 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft