Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Vérből kimutatható az Alzheimer-kór

2007.10.16. 10:50
Kilencven százalékos biztonsággal, a tünetek jelentkezése előtt évekkel kimutatható a vérből az Alzheimer-kór az amerikai kutatók új tesztjével.

A Stanford egyetem kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amivel már évekkel az első tünetek jelentkezése előtt kimutatható a vérből az Alzheimer-kór, mintegy 90 százalékos biztonsággal. A módszer a vérben levő fehérjék közti kommunikációt figyeli, ami az Alzheimerben szenvedő betegeknél más mintákat mutat, mint az egészséges emberekben.

Az Alzheimer-kórral kapcsolatban maga a betegség felismerése az egyik legnagyobb akadály a kezelés előtt: a korai tünetek (például a legtipikusabb, a memóriazavar) ugyanis alig-alig megkülönböztethetők az idős korban elkerülhetetlen mentális hanyatlás ismertetőjegyeitől. Sok esetben csak utólag, a beteg halála után derül ki, hogy Alzheimere volt.

A Stanford egyetem tudósai a sejtek közti kommunikációért felelős 120 különböző fehérje viselkedését vizsgálták egészséges, illetve Alzheimer-kóros betegektől származó vérben, és 18 olyat találtak, amelyek egy jellemző minta szerint másképp működnek a beteg emberekben, mint az egészségesekben. A kutatók a Nature magazinban megjelent tanulmányukban azt állítják, a minta tíz beteg véréből közül kilencben kimutatható volt, nem csak a friss, de a 2-6 évvel korábbról származó vérben is.

Az Alzheimert jelző fehérjék egyébként az új vérsejtek termelésében, a sejtek halálában az életciklusuk végén, illetve különböző immunitási folyamatokban vesznek részt a kommunikáció mellett. Bár a kísérletek csak 129 vérminta vizsgálatával zajlottak, és mindenképpen nagyobb léptékű kutatásokat igényel a módszer, az amerikai Satoris gyógyszergyár (ahol egyébként a kutatást vezető Dr. Tony Wyss-Coray is dolgozik tanácsadóként) máris bejelentette, hogy az újonnan felfedezett technikára alapuló Alzheimer-teszten dolgozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!