Alfréd
-2 °C
2 °C

Több szervátültetés, kevesebb donor

2003.07.15. 15:31
A közlekedésbiztonság javulása miatt világszerte egyre kevesebb a szervdonor, Magyarországon az elmúlt évben mégis nőtt az átültetett szervek száma.
Az elmúlt évben összesen 352 szervátültetést hajtottak végre Magyarországon, 16 százalékkal többet, mint 2001-ben, mondta a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója keddi sajtótájékoztatóján. Járai Jenő elmondta: a 2002 januárja óta működő Hungarotransplant Kht. tevékenységének egy éve alatt 21 százalékkal emelkedett a donorok száma.

Több szerv

Járai elmondta: a veseátültetés hazai színvonala megfelel az európai mutatóknak, egyre több szerv beültetésére nyílik mód, a transzplantált vesék pedig egyre hosszabb életűek. Míg néhány évvel ezelőtt egy beültetett vese élettartama 7-8 év volt, mára ez 12-15 esztendőre növekedett.

Az elmúlt évben 17 májátültetést hajtottak végre, idén ezt már az első félévben sikerült meghaladni. Hozzátette: tüdő- és gyermekmáj-átültetést azonban egyelőre még nem végeznek Magyarországon.

Járai Jenő úgy vélte, gyarapítani kell a bonyolult beavatkozásra képes orvosok számát, és több kórházat kellene alkalmassá tenni az átültetésekre.

Egy kézben

Hargittai Mária, az egészségügyi tárca helyettes államtitkára elmondta: világszerte csökken a szervdonorok száma, ennek egyik oka a közlekedésbiztonság javulása.

Hangsúlyozta: a Hungarotransplant Kht. létrehozásával egy kézbe került a donorok felkutatása és az átültetés feltételeinek megteremtése. A kht. kórházlátogatásokkal, továbbképzésekkel és felvilágosító munkával szeretné elérni, hogy idén több donor legyen, és ne növekedjen tovább a jelenleg közel ezer veseátültetésre váró beteg száma.

52 magyar a világversenyen

Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke a tájékoztatón arról beszélt, a szervátültetettek világtalálkozóján 52 magyar sportoló indul el összesen nyolc sportágban. A franciaországi Nancyban július 18-28. között megrendezésre kerülő sportversenyen a világ ötven országából mintegy ezerötszáz szervátültetésen átesett sportoló vesz részt.

Mesterházy Attila, a sportminisztérium politikai államtitkára elmondta: a tárca 13 millió forinttal támogatja a magyarok részvételét a világjátékon.