Rafael
19 °C
33 °C

Génekkel irtják a pontyot Ausztráliában

2003.12.30. 14:57
A ponty, amelyet az európai és ázsiai konyhaművészet nagyra értékel, Ausztráliában igazi természeti csapásnak számít, annyira, hogy a tudósok a génkutatás legújabb eredményeivel indultak harcba ellene.
Ausztráliába az 1850-es évek körül telepítették be a pontyot, amely az elmúlt másfél évszázadban úgy elszaporodott, hogy valósággal megtizedelt egyes őshonos halfajtákat, és napjainkra évi 450 millió dollárnyi (94 milliárd forintnyi) kárt okoz.

Nem lesznek nőstények

A kormány finanszírozta azokat a kutatásokat, amelyek segítségével a következő évtizedben megszabadulhatnak a nemkívánatos haltól: olyan géneket juttatnak a ponty szervezetébe, amely megakadályozza, hogy nőstények jöjjenek világra.

"Kimutattunk a ponty szervezetében egy olyan enzimet, amelynek az egyedek nemének kialakulásában van döntő szerepe, és sikerült létrehoznunk egy olyan gént, amely megakadályozza ennek az enzimnek a termelődését" - közölte a francia hírügynökség tudósítójával Ron Tresher tengerbiológus kutató, az ausztrál kormány ipari és tudományos kutatóközpontjának (CSIRO) munkatársa.

Hét év a végig

A beavatkozás folytán a következő halgeneráció kizárólag hímnemű egyedekből áll majd, tehát a pontynak még az írmagját is kiirthatják. Az elmúlt két évben az ausztrál tudósok tesztelték az új módszert egy dél-amerikai halfajtán, amelynek nemi érése különlegesen gyors.

"Ha ezen a fajtán sikerült eredményesen alkalmaznunk az enzimtermelés gátlását, kidolgozunk hasonló hatású gént a pontyokra is" - mondta el Thresher, aki szerint négy év múlva tesztelik majd az új gént pontyokon, és várhatóan hét évbe telik, amíg szaporodását a természetes élőhelyeken teljesen megfékezik.

Gusztustalannak érzik

Míg Kelet-Európában és Ázsiában a ponty kedvelt eledel, az ausztrálok száműzték az asztalukról. "Ennek inkább kulturális, mint egyéb oka van. Gusztustalannak érezzük, mert zavaros vízben is megél" - jegyezte meg a kutató.

Ez a hal valóságos csapás az ausztrál élővilágra. Mivel megél meleg és oxigénszegény vizekben, túlságosan elszaporodott. Victoria államban és Dél-Ausztrália egyes területein hajózható vízi útvonalak váltak teljesen zavarossá a túl nagy létszámú pontypopuláció miatt, amely elrágja a vízinövények gyökerét, ezzel kiirtva a víz alatti faunát, aminek következtében a vizekből nyom nélkül eltűnt az itt őshonos halak 90 százaléka.