Gusztáv
-4 °C
1 °C

Állami támogatás a magyar biotech cégeknek

2005.01.19. 09:08
A tavaly csúcsévet zárt hazai biotech ágazat növekedésének további serkentésére programot indít a gazdasági tárca - jelentette be kedden Kóka János gazdasági miniszter. A szakma inkubátorházat, adókedvezményt, hatékonyabb felsőoktatást kér.

Hat héten belül el kell készülnie a hazai biotechnológiai ipar fejlesztési programtervének - jelentette be tegnap Kóka János gazdasági miniszter az ITDH biotechnológiai konferenciája megnyitóján. Az anyagnak tartalmaznia kell a meglévő és a fejlődéshez szükséges vállalkozásfejlesztési, tőke- és hitelpiaci eszközöket, amelyekkel megteremthető a biotechnológia működését hatékonyan támogató intézményrendszer. Az érintett vállalatokat az állam csak az indulási szakaszban segíti pénzzel, a későbbi, az üzleti szakaszban már a kockázati tőkéé a szerep. Az iparág feladatait az idén jelöli ki a tárca, a programot jövőre fogalmazza meg, a megvalósítás 2007-ben indul.

A biotechnológiának is célszerű szakosodnia és együttműködéseket kiépítenie - válaszolt lapunknak a miniszter. Nem szabad például egy hazai biotechnológiai társaságnak nagy eszközigényű kutatásba fognia, amikor az informatikai megoldások révén hozzáférhet a nagy távolságra lévő, drága diagnosztikai berendezésekhez. A kutatásoknak is a kevésbé költséges, klinikai szakaszát célszerű vállalniuk a hazai társaságoknak. Mint Kóka János rámutatott, az új gazdaságot az USA-ban tíz éve még az infokommunikáció jelentette, ma már a biotechnológia köré csoportosuló élettudomány. Javaslata szerint Magyarországon is az öt legfontosabb közé kell emelni ezen iparágat.

Elveszett szabadalmak

A szakma azonnal lehetőséget látott a miniszter kezdeményezésében. Inkubátorház létesítését, a biotechnológiai cégek indulását segítő "magvető" tőkét, hatékonyabb adókedvezményt és felsőoktatási képzést jelölt meg egyebek mellett a minisztérium számára összeállított beadványában - tudtuk meg a Biotechnológiai Szövetség elnökétől. Duda Ernő rámutatott: meg kell állítani azt az óriási pazarlást is, melynek során azért vesznek el a hazai alapkutatási eredmények, mert nincs pénz a szabadalmaztatásukra. Ráadásul ugyanezen eredményekből külföldi vállalkozók, cégek gazdagodnak meg. Duda Ernő félmegoldásnak tartja a kutató cégeket segítő nyereségadó-kedvezményt is, hiszen segítségre éppen azon cégek szorulnak, amelyek még nem nyereségesek. (Franciaországban nyolc évig teljes körű adómentességet élveznek az ilyen induló társaságok.) Mindazonáltal a hazai biotechnológiai társaságok is jó évet zártak - mondta Duda Ernő. (A brit Financial Times a minap a szakma sikerévének nevezte 2004-et, főként a tőzsdére ment, illetve oda készülő társaságok számából kiindulva.)

A hazai cégek számszerű eredményességéről azonban kevés tudható, mert az sem egyértelmű, melyek tartoznak ebbe a körbe, s kevesen közölnek adatokat magukról. Ilyen a szakma vezető hazai cége, a ComGenex Rt., a Duda Ernő vezette Solvo Rt., amely tavaly megnégyszerezte árbevételét, az Alltech Kft. pedig jócskán egymilliárd forint fölött teljesített. Az árbevételadatok alapján a hazai szakmában inkább a növekedési lehetőségek, mint a számszerű eredmények jelentősek - mondta a szakember. Ugyanakkor fontos mutató, hogy többségük kizárólag exportra termel.