Ágnes
-1 °C
2 °C

Koffeinmentes kávé génmódosítással

2003.06.19. 12:34
Alacsony koffeintartalmú kávénövényeket hoztak létre génmódosítással japán kutatók. Hiroshi Sano és a Narai Tudományos és Technológiai Intézetben dolgozó munkatársai az RNS-interferencia nevű eljárással némították el a koffeingyártásért felelős egyik fő gént, így akár hetven százalékkal is csökkent a fiatal növények koffeintartalma. A tudósok most a világ legnépszerűbb kávéváltozata, az Arabica esetében is megpróbálják alkalmazni a technikát - írja a New Scientist.
A koffeinmentes kávé iránti kereslet a kutatók szerint egyre növekszik, mivel a kávé koffeintartalma szívdobogást okozhat az arra érzékenyeknek, sőt növelheti vérnyomásukat is. Sano szerint a vásárlók nem idegenkednek a génmódosított kávétól. "Ez egy olyan génmódosított termék, amely egészséges. A kávébabok koffeintartalmuktól eltekintve teljesen normálisak, és bizonyos emberek számára gyakorlati haszonnal bírnak majd" - mondta el Sano a New Scientistnek.

Olcsóbb, de jobb

A génmódosított koffeinmentes kávé további nagy előnye, hogy a hagyományos kávénál olcsóbb, ám íze ugyanolyan. A kávé koffeinmentesítésére szolgáló jelenlegi eljárások nemcsak drágák, de a koffein mellett más ízanyagokat is kivonnak a babokból.

A kutatócsoport bejelentése a Coffea canephora kávéfajtán végzett hétévi munka eredménye. A növény leveleiben három lépcsőben képződik koffein a xanthozin nevű anyagból, mindhárom lépcső során metiláció történik. A kutatók sikeresen elnémították a folyamatot irányító második gént, így a génmódosított növényekben gátlódik a koffeinképződés.

Az egyéves génmódosított növények levelében 50-70 százalékkal kevesebb koffein mutatható ki, mint a hagyományos növényekben. Még legalább négy év kell ahhoz, hogy a génmódosított növények virágot, majd termést hozzanak, így a babok koffeintartalmát csak akkor tudják majd megállapítani.