Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Begyűjtik a gyanúsítottak DNS-ét

2004.06.09. 08:41
A súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsított személyek genetikai adatait nyilvántartásba kell venni, így évente körülbelül 12-13 ezer DNS-minta kerülhet bűnügyi nyilvántartás speciális fagyasztóiba, olvasható a Népszabadságban.
A DNS-nyilvántartás valószínűleg a jövő hónaptól működik, tudta meg a Népszabadság Lontainé Santora Zsófiától, a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet vezetőjétől. A becslések szerint évente 12-13 ezer olyan bűneset történik, amelynek elkövetőjét öt évnél hosszabb szabadságvesztéssel sújthatják, és ha valaki gyanúsítottá válik, meg kell vizsgálni a száj nyálkahártyájából vett DNS-mintát.

A szakértő szerint nem szerencsés, hogy a vizsgálatot a büntetési tételekhez, és nem a bűncselekmény típusához kötik, hiszen például a szexuális bűncselekmények gyanúsítottjának mindenképpen szerepelnie kellene a DNS-nyilvántartásban, a gazdasági bűncselekmények esetében azonban nem sok haszna van a genetikai mintának.

A DNS cáfol

A DNS-vizsgálat akkor segít a nyomozásban, ha a gyanúsított mindent tagad, hiszen a helyszínen összegyűjtött anyagmaradványok alapján a tettes könnyen azonosítható. A népszabadság információi szerint sürgős esetekben a nyomozók a helyszínen is képesek eredményt produkálni, de az ehhez szükséges készülék működtetése igen drága.

A laboratóriumban elvégzett genetikai vizsgálatot valamivel olcsóbb, de így is harmincezer forintba kerül. Ezt egyébként külső cégtől rendelik meg, mert az intézetnek nincs megfelelő berendezése. Ha a bíróság felmenti a vádlottat, az adatokat törölni kell a számítógépekből, a lefagyasztott mintát pedig meg kell semmisíteni, és emiatt évente tízmilliós veszteséggel számolnak, írta a Népszabadság. A DNS-adatbázis felállításához szükséges 250 millió forintot az ORFK bocsátotta az intézet rendelkezésére.