Marihuánapirulával a Parkinson-kór ellen

2008.01.24. 15:45
Egy holland gyógyszerészeti magáncég öt éven belül piac dobja a világ első kannabisztartalmú piruláját. Az Echo Pharmaceuticals négymilliárd eurós piacra számít, de vetélytársra is számíthat: a Cannasat nevű kanadai cég szintén a kannabiszpirula kifejlesztésén dolgozik.

Az Echo közölte, hogy a Namisol nevű kannabiszpirulájának klinikai vizsgálatai 2008 első felében kezdődnek meg, és hogy a piac 20-30 százalékát tartja megszerezhetőnek vele. A cég vezetője, Geert Woerlee elmondta, kutatások igazolták, hogy kannabisz alapú gyógyszerek hatékonyak lehetnek a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, a migrén és az Alzheimer-kór esetében. Woerlee szerint egy új gyógyszer bevezetése általában öt évig tart, de reméli, hogy a Namisol hamarabb elterjed a piacon. "Voltaképpen könnyű dolgunk, hiszen a gyógyszer hatása több ezer év óta ismert" - mondta az igazgató.

Az Echo pirulájához felhasznált kannabiszt egy holland termesztő szolgáltatja a holland kormány engedélyével. A kormány novemberben kijelentette, hogy támogatni kívánja a pirula kifejlesztését, és hogy öt évig kitolja a pirula bevezetését, hogy tudományos kutatása még mélyrehatóbb legyen.

Hollandia évtizedek óta nem tiltja a marihuána árusítását kávézókban, és 2003-ban elsőként engedélyezte, hogy a kannabisz felírható gyógyszerként patikákban kapható legyen rákban, AIDS-ben és sclerosis multiplexben szenvedők számára, krónikus fájdalom, émelygés és étvágytalanság csökkentésére.  • Hírek
  • Hírek