Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Génmódosított egereket gyártanak Budapesten

2003.09.23. 16:18
Több mint 800 millió forintból épült meg Európa egyik legkorszerűbb orvosi géntechnológiai központja Budapesten. A létesítményt, melynek egyik egysége genetikailag módosított "modellállatokat" tenyészt, kedden adták át. A tervek között szerepel, hogy embrió-fagyasztással országos egér-embrióbankot hoznak létre.
Az élettudományok körében napjainkban alapkövetelmény a géntechnológia alkalmazása - mondta Vizi E. Szilveszter azon a keddi, budapesti ünnepségen, amelyen átadták Európa egyik legkorszerűbb orvosi géntechnológiai központját. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke Magyar Bálint jelenlegi és Pálinkás József volt oktatási miniszterrel közösen avatta fel a mintegy 1500 négyzetméteres, kétszintes létesítményt.

Nyolcszázmillió forintos létesítmény

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet (KOKI) Orvosi Géntechnológiai Részlegét - amely több mint 800 millió forintból valósult meg - a KOKI, a Semmelweis Egyetem, a Richter Gedeon Rt. és az MTA Enzimológiai Intézete hozta létre. A költségeket a konzorcium részben pályázati forrásokból finanszírozta, míg az épület teljes egészében a Richter Gedeon Rt. 325 millió forintos támogatásából készült el.

Modellállatok

A létesítmény kilenc laboratóriumot és 16 állattechnológiai helyiséget foglal magába. A részleg egyik egysége például genetikailag módosított "modellállatokat" állít elő, ezek segítik az élő szervezet működésének megértését, az emberi betegségek okainak kiderítését és az új gyógyszerek kifejlesztését - olvasható az eseményen közzé tett tájékoztatóban.

A tervek között szerepel, hogy embrió-fagyasztással országos egér-embrióbankot hoznak létre. A géntechnológiai egységben mintegy 20 ezer egéren, és több ezer patkányon végezhetnek kísérletet - hangzott el az átadást megelőző, vetítéssel egybekötött tájékoztatón.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?