István, Vajk
17 °C
34 °C

Génmódosított egereket gyártanak Budapesten

2003.09.23. 16:18
Több mint 800 millió forintból épült meg Európa egyik legkorszerűbb orvosi géntechnológiai központja Budapesten. A létesítményt, melynek egyik egysége genetikailag módosított "modellállatokat" tenyészt, kedden adták át. A tervek között szerepel, hogy embrió-fagyasztással országos egér-embrióbankot hoznak létre.
Az élettudományok körében napjainkban alapkövetelmény a géntechnológia alkalmazása - mondta Vizi E. Szilveszter azon a keddi, budapesti ünnepségen, amelyen átadták Európa egyik legkorszerűbb orvosi géntechnológiai központját. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke Magyar Bálint jelenlegi és Pálinkás József volt oktatási miniszterrel közösen avatta fel a mintegy 1500 négyzetméteres, kétszintes létesítményt.

Nyolcszázmillió forintos létesítmény

Az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet (KOKI) Orvosi Géntechnológiai Részlegét - amely több mint 800 millió forintból valósult meg - a KOKI, a Semmelweis Egyetem, a Richter Gedeon Rt. és az MTA Enzimológiai Intézete hozta létre. A költségeket a konzorcium részben pályázati forrásokból finanszírozta, míg az épület teljes egészében a Richter Gedeon Rt. 325 millió forintos támogatásából készült el.

Modellállatok

A létesítmény kilenc laboratóriumot és 16 állattechnológiai helyiséget foglal magába. A részleg egyik egysége például genetikailag módosított "modellállatokat" állít elő, ezek segítik az élő szervezet működésének megértését, az emberi betegségek okainak kiderítését és az új gyógyszerek kifejlesztését - olvasható az eseményen közzé tett tájékoztatóban.

A tervek között szerepel, hogy embrió-fagyasztással országos egér-embrióbankot hoznak létre. A géntechnológiai egységben mintegy 20 ezer egéren, és több ezer patkányon végezhetnek kísérletet - hangzott el az átadást megelőző, vetítéssel egybekötött tájékoztatón.