Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gondolatolvasó számítógép készül

2008.05.30. 15:07
A szoftver az fMRI gép által az agyról készített felvételeket elemzi, összehasonlítja az adatbázisában levő képekkel, és az agyi aktivitás alapján kitalálja, mire gondol a kísérlet alanya.

Néhány hónapja már beszámoltunk arról, hogy amerikai tudósok gondolatolvasó számítógépet fejlesztenek. A Carnegie Mellon egyetem kutatói most egy hasonló projektet mutattak be, ahol szintén az agyról készült mágneses felvételek alapján találja ki a szoftver, hogy mire gondol éppen a tesztalany.

A kutatás természetesen nem a gondolatolvasás gyakorlati megvalósítására fókuszál (az egyébként is elérhetetlennek tűnő távolságban van még), inkább azt próbálják megérteni általa a tudósok, hogy hogyan tárolja és rendszerezi az emberi agy a tudást. Ez sokat segíthet később a diszlexiához hasonló tanulási rendellenességek gyógyításában.

A kutatók az orvostudomány által már jó ideje használt funkcionális MRI-t (a mágneses rezonancia elvére alapozó képalkotás) használták, hogy a kísérletek alanyainak agyáról felvételeket készítsenek, miközben azok az előre megadott szavakra gondolnak. Kilenc tesztalany és 58 szó után elkészültek az egyes szavakhoz párosított jellegzetes minták a képfelismerő szoftver számára. Az ellenőrző tesztben két új szóra kellett az alanyoknak gondolni (zeller és repülőgép), a program pedig sikeresen választotta ki, hogy az MRI-kép melyik, általa még feltérképezetlen szóhoz tartozik.

A kísérlet következő részeként szavak után szóösszetételeket, mondatokat próbálnak felismertetni a szoftverrel MRI-felvételek alapján. A kutatást vezető Tom Mitchell a Reutersnek elmondta, hogy a tesztalanyok meglepően hasonló agyi aktivitást mutattak, miközben adott szavakra gondoltak. A kísérletek egyébként kellemetlenül vontatottak voltak, hosszú percekig kellett az alanyoknak egy fogalomra fókuszálni, míg a mágneses képek elkészültek. "Elég nehéz fenntartani a koncentrációt, elég ha valakinek megkordul a gyomra a szobában, és mindenki ösztönösen arra gondol, hú, de éhes vagyok - és azzal lőttek is a kísérlet eredményének" - panaszkodott a tudós.