Aranynál is drágább az AIDS-gyógyszer

2003.03.28. 09:43
Sok gyógyszer annyit ér, mint a vele azonos súlyú arany, ám van nem egy olyan is, amely ennél sokkal többet kóstál. A Fuzeon nevű új AIDS-ellenes szer, amelyet a svájci Roche fejlesztett ki másokkal együttműködve, például grammonkénti 290 eurós árával 27-szer drágább, mint az arany. Egy egyéves terápia ezzel a medicinával 18 980 euróba kerül a betegnek és biztosítójának - írja a The Economist.
Vannak még ennél is sokkal borsosabb árú gyógyszerek, elsősorban olyanok, amelyeket biotechnológiai eljárásokkal fejlesztettek ki és gyártanak. Az Oxford Glyco Sciences brit biotechcég például mostanában jelent meg Zavesca nevű készítményével, amelyet egy ritka betegség, a Gaucher-kór (a szervezet gyermekkorban kialakuló képtelensége a zsírok feldolgozására) ellen ajánlanak. E gyógyszer éves terápiájának költsége százezer dollár.

Kapzsi gyártók, magas költségek

A fogyasztóvédők régóta hirdetik, hogy a gyógyszergyárak kapzsisága miatt drágák termékeik - ezzel szemben a szakmabeliek kitartanak amellett, hogy a kutatási-fejlesztési költségek emelik meg a készítmények árát. Egy termék piacéretté tétele akár tíz- vagy százmilliós befektetést is felemészthet - attól függően, hogy kitől tudakozódunk a költségekről. Ugyanakkor a biotechnológiai eljárással készülő gyógyszerek gyártása önmagában is sokba kerül, mivel drága alapanyagokat igényelnek és létrehozásuk bonyolult folyamat.

Egy élet ára

Frank Lichtenberg, a Columbia University kutatója úgy véli, a gyógyszerárak legfontosabb meghatározója az, hogy a betegek milyennek értékelik egy-egy szer hatását. Az újabb készítmények, amelyek életben tartanak olyanokat, akik nélkülük meghalnának vagy elhúzódó, drága kórházi kezelésre szorulnának, megérik az árukat, ezért nem olcsók.

Lichtenberg saját kutatásai szerint az általa vizsgált 52 országban azért nőhetett 40 százalékkal a felgyógyultak aránya 1986 és 2000 között, mert az ebben az időszakban piacra került új gyógyszerek éppen ennyivel javították az orvoslás hatékonyságát. A gyógyszergyárak nyilván ilyen költség-haszon elemzéseket visznek a biztosítók elé méregdrága készítményeik mellett érvelve.  • Tippek
  • Hírek