Gerzson
-3 °C
3 °C

Európában ellenállóbb lett a HIV vírusa

2003.07.17. 15:10
Egy felmérés szerint Európában már minden tizedik HIV-fertőzöttben olyan vírus lappang, amely ellenáll a gyógyszeres kezelésnek. Ez az arány már megközelíti az Egyesült Államokban tapasztalhatót.
Az ellenálló mutációkat kereső szakértők tizenkilenc európai országban összesen 1633 új fertőzöttet vizsgáltak meg. Tanulmányukban többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy sok helyen nagyon rosszul alkalmazzák a HIV-gyógyszereket. Richard Teddler, a University College London munkatársa szerint nagyon sok páciens vagy nem akar, vagy nem tud alkalmazkodni a kezelési rendszerhez, illetve az is előfordulhat, hogy az orvosok olyan gyógyszereket írnak föl nekik, amelyek ellen a vírus nagy valószínűséggel kifejleszti a védekezőképességet.

Alkalmazkodik, ha nem kezelik

A vírusok általában akkor lesznek ellenállóak, ha a páciensek rendszertelenül szedik be a HIV-gyógyszereket. A vírusoknak így lehetőségük nyílik a túlélésre és a hatóanyagokhoz való alkalmazkodásra. Az orvosok szerint az ellenálló vírusok kevésbé fertőzőek, de ezek is könnyen átadhatóak.

Teddler szerint elképzelhető, hogy a kutatási eredmények nem pontosak, és némiképp túlbecsülték az arányokat. A HIV olyan gyorsan átalakul, hogy a betegek szervezetében egy sereg különböző variáns fertőz egyszerre. Emiatt nehezen lehet kideríteni, hogy a tesztek során felbukkanó ellenálló mutációk akkor is problémát okoznak-e, amikor a páciens valóban elkezdi a gyógyszeres kezelést.

A kutatócsoport a Nemzetközi AIDS Közösség ezen a héten Párizsban megtartott találkozóján hozta nyilvánosságra az eredményeket. A Nature beszámolója szerint a találkozón többek között új ötleteket kerestek az ellenálló vírusok kezelésére, illetve olyan gyógyszer kifejlesztését szorgalmazták, amely egyetlen tablettában tartalmazza az összes hatóanyagot és naponta csak egyszer kell bevenni.