Alfréd
-2 °C
2 °C

Embereken tesztelik a HIV-vakcinát

2003.08.08. 09:59
Az Észak-Karolina egyetem (UNC) bejelentette, hogy előkészítés alatt áll a világ első HIV vírus elleni oltóanyagának klinikai tesztje. Az AIDS tünetegyüttest okozó HIV vírust Afrika déli felén és Ázsiában milliók hordozzák a szervezetükben.
A klinikai tesztek első szakasza július 17-én kezdődött a Johns Hopkins egyetemen. Egy 48 éves felnőtt önkéntes volt az első amerikai, aki vállalva a HIV-fertőzés nem teljesen kizárható esélyét, megkapta az oltást.

Biztonsági szint

A tesztekbe további amerikai és dél-afrikai egyetemek kapcsolódnak be. A két éves klinikai vizsgálatokban összesen 96, nem HIV-fertőzött személy kapja meg a vakcinát, párhuzamosan placebó tesztcsoportokkal.

Ennek a lépcsőnek a mellékhatások, vagyis a biztonsági szint megállapítása a legfontosabb célja. A kutatók arra is kíváncsiak, hogy az oltóanyag képes-e immunreakciót kiváltani a szervezetben, áll az egyetem közeményében, amelyet a Science Daily híroldal ismertetett.

A HIV-oltóanyag a venezuelai agyhártyagyulladás vírus (VEE) lebénított, biztonságos változatán alapul. A természetben ez a vírus lovakat fertőz meg, és néha szúnyogok útján az emberre is átkerül.

Ígéretes

A most alapított Carolina oltóanyag-intézet vezetője, Robert E. Johnston mikrobiológus és Nancy Davis kutató több mint 12 éve vizsgálja a VEE vírust. A lehetséges VEE-oltás kifejlesztése közben merült fel, hogy a vírust át lehetne alakítani más vakcinák biztonságos hordozójává.

Az eljárás főemlősökön végzett kísérletekben ígéretesnek mutatkozott. Most az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi felügyelet (FDA) és a dél-afrikai gyógyszerellenőrző bizottság engedélyével a HIV-oltóanyag prototípusát az emberen is kipróbálhatják.

A vakcinával kapcsolatos kereskedelmi jogokat az AlphaVax, az UNC biotechnológiai vállalata birtokolja, és itt gyártották a klininai tesztben használt oltóanyagot.

Immunitás

A VEE alapú hordozó idegen gének bejutattását szolgálja. A szervezetben ezek olyan anyagokat termelnek, amelyek immúnissá teszik a személyt az adott betegséggel szemben, fejtegette Johnston.

Az oltás a HIV genetikai anyagának kis szakaszából tartalmaz másolatot. Ezekből semmiképpen nem állhat össze élő HIV vírus, így a fertőzés sem következhet be. Az oltás kialakításánál arra is ügyeltek, hogy a VEE-burok se legyen képes fertőzést generálni.

A HIV-oltóanyag a nyirokcsomók sejtjeit aktivizálja. A HIV-re jellemző egyik fontos fehérje ellen immunitás alakul ki. Az oltás továbbfejlesztett változata a HIV vírus burkából és a polimeráz génekből is tartalmaz majd szakaszokat, áll a közleményben.

A kutatók reményei szerint olyan szintig fejleszthetik az oltást, ami már képes megvédeni az adott személyt a betegségtől, ha valódi HIV vírus kerül a szervezetébe.