Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

'Hongkongban nincs pánikhangulat'

2003.03.25. 11:12
A magyar főkonzul szerint Hongkongban nincs pánikhangulat, bár az atípusos tüdőgyulladásba már tízen haltak bele, és 260-an fertőződtek meg. Vizi László emailben válaszolt kérdéseinkre; véleménye szerint Hongkongban az élet a megszokott mederben folyik, ám a turisták száma megcsappant.

Index: Milyen a hangulat Hongkongban, mekkora pánikot okoz a járvány?

Vizi László: A városban én nem érzek pánikhangulatot, bár a betegséggel természetesen mindenki foglalkozik. Megjegyzem persze, hogy e kérdésre a válasz a pánik definiálásán múlik, hiszen akadhat olyan, aki már az iskolabezárásokat, illetve a lakosság körében a maszkhordás terjedését is e kategóriába sorolja. Szerintem pánikhangulatot a hatóságok és a lakosság fejvesztett reagálása jelentene, melyről szó sincs, köszönhetően az itteni meglehetősen professzionális egészségügyi szolgáltatásnak és a jól működő hivatalos tájékoztatási rendszernek. A hongkongi kormány a súlyos aggodalmakat nem elhallgatva, de az események ellenőrizhetőségét sugallva rendszeresen ad tájékoztatást.

Hány ember kapta el eddig a fertőzést Hongkongban?

Hétfő esti adatok: 260 beteg (38 intenzív osztályon kezelt), 5 megfigyelés alatt álló tüdőgyulladás-gyanús páciens, összesen 10 haláleset. Az illetékes miniszter hétfőn a kormányzat jelenlegi elsőrendű feladataként azonosította az atípusos tüdőgyulladás elleni küzdelmet. Az itteni külföldi missziókkal az egészségügyi adminisztráció külön is kapcsolatban áll, a főkonzulátusok a vezetőit a napokban hivatalos briefingre hívták össze.

A hírek már iskolabezárásokról számolnak be, lehet, hogy általános lesz ez a gyakorlat?

Két hongkongi iskolát zártak be elővigyázatosságból 7 napra. Az iskolák egy-egy tanulóját március 22. óta kezelik atípusos tüdőgyulladással. Az érintett hongkongi kormányszervek érzékeltették, hogy szükség szerint e bezárási gyakorlatot követik a jövőben is. Egyben nyomatékosan felkérték azon tanulókat, akiknek családjában előfordult a megbetegedés, hogy maradjanak otthon. Tény egyben, hogy van olyan hongkongi orvosi szakmai grémium, amely azt javasolja a kormánynak: minden iskolát zárjon be két hétre.

A követség tájékoztatja-e az utazókat a veszélyről, és ha igen, milyen tanácsokkal látják el őket?

Külképviseletünk tájékoztatási tevékenysége kétsíkú: rendszeresen informáljuk a budapesti Külügyminisztérium illetékes szervezeti egységeit a helyzetről, adatokról, más országok itteni külképviseleteinek hozzáállásáról, valamint telefonon tájékoztatást adunk a turistaként ide látogató, vagy látogatást tervező magyar állampolgároknak is.

A hivatalos magyar tartós kiküldöttek köre igen szűk: magam és családom mellett egy fő. Tegnap is érkezett két utazó hivatalos ügyben, őket tájékoztatjuk a kialakult helyzetről és az elővigyázatossági intézkedések fontosságáról. Javasoljuk, hogy az utazók kerüljék a nagy tömegben látogatott helyszíneket, és minél gyakrabban mossanak kezet. A telefonon érdeklődő turistáknak is ezt az információt adjuk.

Ezek szerint nem javasolják a Hongkongba tervezett utak elhalasztását?

Amint az otthoni egészségügyi hatóságok a WHO-tól, ill. más érintett országoktól, területektől származó közlések nyomán úgy ítélik meg, hogy magyar állampolgárok hongkongi utazása ellenjavallt, erről a Külügyminisztérium késedelem nélkül tájékoztatást fog adni.

Mennyire változott meg a helybeliek élete a járvány következtében?

Az élet nagyjából a megszokott mederben folyik a hivatalokban, munkahelyeken, s a nyitva lévő iskolákban. Az én hivatalos programnaptáramban például a járvány miatt még egyetlen rendezvény sem került törlésre. Tény ugyanakkor, hogy a napokban kezdődő rangos hongkongi rögbitornáról számos külföldi csapat éppen az SARS miatt távol marad, s sok turistacsoport is lemondja a hongkongi utazást, több szálloda komolyan megérzi a bevétel kiesést.