Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kólibaktériumot szelídítik Szegeden

2006.07.16. 11:45
Az Escherichia coli baktériumról eddig szinte csak akkor hallottunk, ha bajt okozott: nem megfelelő tisztasági körülmények között tárolt élelmiszerekbe keveredve, számtalanszor okozott már tömeges ételmérgezést. Az MTA Szegedi Biológiai Központjában most viszont azon dolgoznak, hogy megfosszák a bacit káros tulajdonságaitól, így az a jövőben akár műanyagot is gyárthat az embereknek.

"Az Escherichiát gonosz, káros dögként beállítani vétek, és erős előítéletességre utal" - védi meg a baci hírnevét Pósfai György, szegedi biológus, a kutatás vezetője. A baktériumok szinte mindenütt, így az emberi szervezetben is állandóan jelen vannak: a belőlük összeálló bélflóra felelős többek között a vastagbél ürülését kísérő mozgásokért. Ha a tenyészet eltűnik, az krónikus székrekedést is okozhat.

"Szegeden először egy amerikai együttműködés nyomán kezdtünk el komolyabban foglalkozni az E.coli baktériumok genetikájával. A baci egyik altípusa - a hamburgerkóli - veszélyes ételfertőzést okoz, az ebben szerepet játszó genetikai fegyverek (gének) feltérképezésében vettünk részt. A kész géntérképet összehasonlítva egy ártalmatlan variánséval az a terv körvonalazódott, hogy a kólit megfosztjuk a veszélyes ill. fölösleges tulajdonságaitól, és egy olyan egyszerűsített sejtet hoznánk létre, amelynek csak az lenne a dolga, hogy teljes gőzzel él".

Génlövölde


Kólibaktérium

Az elhatározást tett követte, és Szegeden - együttműködve az amerikai Wisconsin Egyetemmel - beindult a gének elleni hajtóvadászat. Maga a folyamat egyébként úgy zajlik, hogy a kutatócsoport tagjai becsapják a sejtet. A kólibaktérium tulajdonságai egyetlen hosszú DNS-molekulában vannak kódolva. A sejt élete során folyamatosan másolja ezt a DNS-láncot, közben az esetleges sérüléseket is kijavítja: erre a műveletre egy külön javító-másoló rendszer működik a baktériumban, ezt kell becsapni. A kutatók saját maguk által legyártott géndarabkákat juttatnak a sejtbe, amik kötődnek a kilőni kívánt DNS-részlethez, majd beindítják a javító folyamatot. A sejt kivágja a DNS-láncból az általa hibásnak érzékelt gént, és ezután már csak a rövidített DNS-t másolja. A baktérium így maga végzi el a "lomtalanítást". A kutatócsoport által vizsgált kólinak összesen 4500 génje van, ezek közül a tudósok szerint 1500-at lehet anélkül kiejteni, hogy a sejt életfunkciói romlanának. A felével már megvannak, ezért nemrég a világhírű Science magazinban is publikálhatták eredményeiket.

Élőmunka

Az egyszerűsített baciért egyébként sorban állnak a multinacionális cégek. - A nagy lehetőség ugyanis nem csak abban van, hogy létrehozunk egy kevesebb alkatrésszel, hatékonyabban működő baktériumot, hanem abban is, hogy ugyanolyan egyszerűen adhatjuk vissza neki a géneket, mint ahogy elvettük - magyarázza a kutatás vezetője. Az egyszerűsített baktériumokat így genetikailag lehet programozni: feladatot kapnak, és a puszta létfenntartáson kívül csak azt hajtják végre, ami a plusz génekben kódolva van. Az E. coli baktériumot eddig is használták például inzulin vagy más hasznos anyag termelésre. A gond csak az volt, hogy pl. a gyógyszer-hatóanyag előállítása mellett a sejtek más, a cél szempontjából felesleges dolgokra is pazarolták energiájukat. Sőt, elég volt egy pillanat alatt végbemenő véletlen mutáció, és a sejt beszüntette a hasznos termék gyártását. -Ezekért a káros módosulásokért jórészt az úgynevezett ugráló gének felelősek. Az általunk vizsgált altípusnak összesen 44 ilyen génje volt, de mi az összeset eltávolítottuk - mondja Pósfai György.

Ipari méretek

Az amerikai és a magyar kutatók öt éve dolgoznak a kólibaktériummal, és úgy számolnak, hogy még két év kell ahhoz, hogy minden "felesleges" génjétől megtisztítsák a bacit. Ha ezzel megvannak, és a baktérium piacra kerül, az új perspektívákat nyithat. A sejteket ugyanis a hagyományos gyógyszergyártáson kívül akár műanyagok előállítására is lehet majd használni - kiváltva ezzel a kőolajat, mint alapanyagot. "Az egyszerűsített baktérium akár energiahordózók termeltetésére is alkalmas lehet, és a lehetőségek szinte végtelenek" - mondja Pósfai György. És van még egy fontos dolog: a kóli egyszerűsítését a magyar és az amerikai kutatók már szabadalmaztatták, úgyhogy a várható anyagi haszonból Magyarország is részesül majd.