Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Évekig eláll a magyar művérpor

2003.03.14. 16:58
Porrá alakítható művért fejlesztett ki egy magyar kutató. A porított művér bármeddig eltartható, és desztillált víz hozzáadásával bármikor azonnal fel lehet használni.
A művér vércsoporttól függetlenül alkalmazható, mondta el az Indexnek a porrá alakítható vérkészítmény feltalálója, Horváth István biológus, az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet osztályvezetője. A művér előállítása során a vörösvérsejtből "kiszedik" a hemoglobint, ami új burkot kap. A szabadalmaztatott eljárásról Horváth további részleteket nem volt hajlandó elárulni.

Évekig tárolható

Vörösvérsejtek
Az új burok nem engedi, hogy a hemoglobin a vesékben kiválasztódjon. Mivel a vérsejt hártyája hordozza a vércsoport-antigént, ennek eltávolítása után a művér bármilyen vércsoportú embernél felhasználható. A porrá alakítás (liofilezés vagy liofilizálás) lehetővé teszi, hogy a készítményt akár évekig is tárolják; az eltarthatósági idő a hagyományos (természetes) vérkészítmények esetében egy-másfél hónap.

A liofilezés vagy fagyasztva szárítás során a mélyhűtött művérből vákuumban párologtatják el a felesleges vizet. A természetes vér liofilezésre alkalmatlan, mondta el Horváth.

Pénz kérdése

A mesterséges vért elsősorban balesetek, életmentő beavatkozások és műtétek során alkalmazzák. Ezek a készítmények a vér legfontosabb feladatát, az oxigén és részben a szén-dioxid szállítását képesek elvégezni.

A kutatók egyelőre nyulakon végeznek kísérleteket, de még ezeknek sem értek a végére. Horváth szerint még legalább egy év, mire emberkísérletekre is sor kerülhet. Elmondta, hogy elsősorban pénz kérdése, hogy milyen ütemben tudnak haladni a kutatásokkal. Ígéreteket már számos helyről kaptak, de konkrét támogatásokhoz eddig még nem jutottak hozzá.

Még tájékozódnak

Buday-Sántha Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, hogy a szolgálat és a minisztérium is a médiából értesült a találmányról, jelenleg tájékozódnak az ügyben. Amint ez lezárul, kialakítják szakmai álláspontjukat a kérdésben, egyelőre nem kívánnak feltételezésekbe bocsátkozni.

Csak Dél-Afrikában

Jelenleg egyedül Dél-Afrikában alkalmaznak a gyógyászatban mesterséges vért. Az amerikai Biopur gyógyszerkutató vállalat által kifejlesztett, Hemopure nevű készítmény itt azért merülhetett fel a humán véradás alternatívájaként, mert a lakosság legalább tíz százaléka HIV-fertőzött, és általános a vérhiány. A Hemopure-t egyébként levágott húsmarhák véréből készítik.