Piroska
-1 °C
5 °C

Az ombudsman engedélyezné az őssejtlevételt

2003.06.26. 16:20
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte az egészségügyi minisztert: érje el, hogy az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) állásfoglalása az úgynevezett köldökzsinór-őssejtek levételéről, ne legyen tiltásként értelmezhető. Lenkovics Barnabás szerint az ETT az élethez, emberi méltósághoz és egészséghez való alapjogok terén szükségtelenül és aránytalanul korlátozta a személyiségi autonómiát.
Az ombudsmani hivatal - mint Lenkovics Barnabás országgyűlési biztos csütörtökön az MTI-nek elmondta - egy konkrét panasz kapcsán folytatott vizsgálatot a köldökzsinórvér születést követő magáncélú levétele és tárolása kapcsán; egyebek között az élethez való joggal összefüggésben.

Jogi visszásság

A panaszos kifogásolta: az ETT - az egészségügyi miniszter döntéselőkészítő testülete - tiltó szabályként értelmezett állásfoglalást hozott, amely megfosztotta őt és születendő gyermekét attól a lehetőségtől, hogy a köldökzsinórvért levetesse és saját költségén tároltassa.

Az ombudsman megállapította: a tiltó normaként értelmezett ETT-állásfoglalás - amely bizonytalan szabályozási környezetben született - formális, jogi szempontból visszásságot okozott. Alkotmányos alapjogokat ugyanis csak törvényi tiltással lehet korlátozni.

Lenkovics Barnabás szerint az ETT az élethez, emberi méltósághoz és egészséghez való alapjogok terén szükségtelenül és aránytalanul korlátozta a személyiségi autonómiát.

Bioetikai bizottságra lenne szükség

Az általános ombudman kifejtette: a köldökzsinór-őssejtek levétele és tárolása olyan módszer, amely a jövőben esetleg alkalmas lehet bizonyos súlyos betegségek gyógyítására. A gyűjtésre, tárolásra és felhasználásra vonatkozó szabályozás azonban - a tudományos eredmények újdonsága miatt - még nem kellőképpen konkretizálódott. "Az utánunk jövő nemzedék érdekeit tehát már most, a jelenben védelmeznünk kell" - foglalt állást az ombudsman.

Az országgyűlési biztos felkérte az Országgyűlés elnökét: vizsgálja meg egy bioetikai ad hoc vegyes bizottság létrehozásának lehetőségét a hasonló kérdésekkel (például abortusszal, eutanáziával, születendő gyermek nemének meghatározásával és különleges emberi reprodukciós eljárásokkal) kapcsolatos törvényhozási feladatok áttekintésére.

Lenkovics Barnabás továbbá felkérte az egészségügyi minisztert, fontolja meg az egészségügyi törvény - a közérdeklődés fókuszába került, nagy horderejű kérdéssel kapcsolatos - módosításának szükségességét.