Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Vita a magánbankos őssejtek körül

2003.05.13. 14:24
Merhala Zoltán, a Sejtbank Kft. ügyvezetője lapunknak cáfolta a Magyar Hírlap keddi számában megjelent állításokat, melyek szerint jelenleg egyetlen európai transzplantációs központ sem fogadná be, még egy rutin csontvelő-átültetéshez sem, a Kft. közreműködésével levett és tárolt őssejteket.
Európában nem fognak transzplantálni egyetlen magánbankban tárolt köldökzsinórőssejtet sem, nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Masszi Tamás, a budapesti Szent László Kórház transzplantációs osztályának vezető főorvosa.

Masszi szerint valamennyi európai transzplantációs centrum az Európai Vér- és Csontvelő Transzplantációs Társasághoz (European Group for Blood and Marrow Transplantation, EBMT) tartozik, az EBMT tavalyi megállapítása szerint azonban Európában nincs olyan saját köldökvért gyűjtő magánbank, amely egyeztette volna velük a minőségbiztosító rendszerét.

Nonprofit

Az őssejtek tárolásával foglalkozó, Brüsszelben és Frankfurtban laboratóriumot üzemeltető New York-i Cryo-Cell hazai alvállalkozása, a Sejtbank Kft. ügyvezetője, Merhala Zoltán elmondása szerint azonban az EBMT egy nonprofit szervezet, ilyen minőségében pedig csupán ajánlásokat fogalmazhat meg, tiltásokat semmiképpen, és ezen ajánlások is csupán a csontvelő-átültetésre vonatkozhatnak.

Az EBMT honlapja szerint az 1974-ben alakult, holland központú nonprofit társaság azért jött létre, hogy a csontvelő-átültetéssel foglalkozó orvosok és kutatók megoszthassák tapasztalataikat, valamint hogy előmozdítsa az őssejt-transzplantációval összefüggő különböző területek fejlődését, így a kutatást, oktatást, szabványosítást, minőségbiztosítást és az átültetési eljárások engedélyezését.

Az ügyvezető hozzátette: nem igaz a Magyar Hírlap azon állítása, hogy nem cáfolta a Masszi Tamástól származó információkat, ezért hitelrontónak találja a lap keddi írását.

Engedélyköteles

Mint lapunk korábban megírta, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) januárban úgy ítélte, hogy az őssejtek gyűjtése embereken végzett tudományos kutatásnak minősül, így engedélyköteles. A Sejtbank Kft. nem rendelkezik kutatási engedéllyel, így a tevékenység felfüggesztésére kényszerült. A Kft. és egy gyermekét május közepére váró szülő pert indított az állásfoglalás visszavonásáért.

Az őssejtek gyógyászati célú felhasználása ugyan még gyerekcipőben jár, viszont igen sok kutatás tűzte ki célul a különböző rákfajták, immunbetegségek és egyéb kóros állapotok őssejtekkel való gyógyítását. Azonban egyelőre egyik eljárás sem mondható bevettnek. "Sajnos jelenleg még az őssejtek őrzése úgy működik, hogy valamire csak jó lesz, elrakjuk" - mondta el korábban az Index kérdésére az egészségügyi minisztérium gyógyító és ápolási főosztályának vezetője, Kereszty Éva Margit.