Valér
4 °C
8 °C

Nincs ítélet az őssejt-perben

2003.06.10. 15:36
A várakozások ellenére nem született ítélet a Fővárosi Bíróságon indított őssejt-perben a keddi tárgyaláson. A pert indító gyermeket váró családok és az őssejtek tárolásával foglalkozó Sejtbank Kft. azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg: a köldökzsinórvér levételét tiltó rendelkezéssel az Egészségügyi Minisztérium megsértette az érintett szülők önrendelkezési jogát. A bíróság szerint a tárgyalófelek elbeszélnek egymás mellett, a következő tárgyalást július 7-ére tűzték ki.
A pert több, gyermeket váró család és a Vitál Sejtbank Kft. indította, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) valamint a szakminisztérium ellen. A felperesek az ETT-nek azon álláspontját ellenzik, mely szerint a köldökzsinórból születéskor történő vérvétel emberen végzett kutatásnak, emiatt pedig engedélyköteles tevékenységnek minősül. A felperes a május végi első tárgyaláson ideiglenes intézkedést kért a bíróságtól, hogy a jogerős döntés megszületéséig folytathassák a köldökzsinórvér levételét a megszülető gyerekeken. A bírák ezt a kérést elutasították, a felperes kft. ezért módosította az eredeti keresetét.

Önrendelkezési joguk sérült

Az új keresetben a felperesek azt kérték, hogy a bíróság állapítsa meg: a tiltó rendelkezéssel az Egészségügyi Minisztérium megsértette az érintett szülők önrendelkezési jogát. Úgy vélik, a szülők ezzel az eljárással csak esélyt biztosítanának gyermekük egészségesebb életéhez. Kiemelték, hogy már több olyan precedens értékű eset is ismert, amelyben a köldökzsinórvér révén segítettek halálos beteg embereken.

Furcsállták a felperesek azt is, hogy az ETT 2002. őszén még nem ellenezte az eljárást, ez év januárjában azonban már tiltó állásfoglalást bocsátott ki azzal szemben. Emiatt a felperesek a gyors állásfoglalás-változás mögött gazdasági érdekeket sejtenek. A bíróság mindazonáltal úgy vélte, a tárgyalófelek csak elbeszélnek egymás mellett. A per július 7-én folytatódhat a Fővárosi Bíróságon.