Miklós
5 °C
12 °C

Az Európai Bizottság támogatja az őssejt-kísérleteket

2003.06.26. 09:54
Az Európai Bizottság azt szeretné, ha az EU támogatná az embriókból kinyert őssejtek kutatását. Philippe Busquin kutatási biztos a jövő héten nyújtja be az erről szóló törvényjavaslatot. A végrehajtást az európai adófizetők pénzéből finanszíroznák.
Az őssejtek kutatásával kapcsolatos lehetőségek Európa-szerte ellentéteket szítanak, Németországban például határozottan tiltják az emberi embriókon végzett kutatásokat.

Ember-e az embrió?

A német törvények értelmében az embrió emberi lény, s ilyen minőségében nem szabad kutatásra felhasználni. Ha valaki ezt mégis megtenné, hároméves börtönbüntetést kockáztat. Írországban, Ausztriában, Olaszországban és Portugáliában ugyancsak tiltottak az őssejt-kísérletek.

London szerint azonban az őssejtek lehetnek a kulcsa olyan betegségek gyógyításának, mint a leukémia, az Alzheimer-kór vagy a Parkinson kór. Ennek megfelelően Nagy-Britanniában a kormány engedélyezte az őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat, kísérleteket.

Német pénzen angol kutatás

Az Európai Bizottság nem fogja kötelezővé tenni a törvényalkalmazását azokra az országokra szólóan, ahol tiltják ezt a tevékenységet. A javaslat értelmében az országok megtarthatják nemzeti szabályozásukat, de a programot közös EU-forrásból finanszírozzák majd. Így az a paradox helyzet áll elő, hogy a Nagy-Britanniában végzett kísérletekhez az őssejtkutatást ellenző német adófizetők pénzét felhasználják.

Biztos, hogy az EB javaslata az európai képviselők heves bírálatát váltja majd ki, hiszen az Európai Parlament egyszer már megtiltotta a tudósoknak az őssejt-kísérleteket. A kérdésről idén április 10-én szavaztak, és a képviselők többsége etikátlannak ítélte, hogy az embriókat, az emberi élet első szakaszát kísérletezésre használják fel.