Emőke
-4 °C
9 °C

A járvány miatt menesztették a pekingi polgármestert

2003.04.21. 09:05
A dezinformációiról ismert kínai kommunista pártvezetés minden pozíciójától megfosztotta a pekingi polgármestert, mert nem adott valós információkat a járványról.
Menesztették posztjáról a pekingi polgármestert, atípusos tüdőgyulladás (SARS) járványának kezelése miatt, egy nappal azt követően, hogy megfosztották pártfunkciójától.

A hétfői kínai sajtó jelentései szerint Meng Hszüe-nung (Meng Xuennong) pekingi polgármestert a főváros felső vezetésének "átszervezése" keretében váltották le, azt követően, hogy meg kellett válnia a pekingi pártbizottságban viselt tisztségétől.

Bukott a miniszter is

Menget együtt váltották le vasárnap a vezető párttisztségekből Csang Ven-kang (Zhang Wenkang) kínai egészségügyi miniszterrel az egyre terebélyesedő SARS-járvány kapcsán, s a döntést a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága hozta. Csang a minisztérium pártszervezetének titkára volt, s a kínai politikai gyakorlat szerint várhatóan neki is meg kell válnia tárcájától.

A kínai pártvezetés erős bírálattal illette Menget - és az egészségügyi minisztert is -, amiért nem való információkat adott a járványról. Vasárnap közölték azt is, hogy Pekingben 346 ember betegedett meg a SARS-vírustól és 18-an haltak bele a betegségbe, míg korábban csak 37 megbetegedésről és négy halálesetről adtak számot a pekingi hatóságok.