Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Súlyosbodó járványhelyzet Kínában

2003.04.15. 08:35
Tizenöt újabb tüdőgyulladásos megbetegedést észleltek Pekingben, s ezzel a kínai fővárosban harminchétre emelkedett az akut légúti szindróma (SARS) vírusa által fertőzöttek száma. Kínában eddig 1426-an betegedtek meg a SARS-vírustól. Az atípusos tüdőgyulladás mostanáig 64 halálos áldozatot követelt a távol-keleti országban.
Mivel a kínai egészségügyi hatóságok hétfőig huszonkét pekingi megbetegedést ismertek el, hírügynökségi jelentések szerint a járvány kezdete óta a fővárosban, egy nap alatt ez volt a legnagyobb arányú növekedés, amelyről a pekingi sajtó adott hírt. Ez egyben azt is jelzi, hogy a kínai hatóságoknak - a korábbi hivatalos állításokkal ellentétben - mindeddig nem sikerült megfékezni a betegség terjedését.

A helyzet súlyos

Fotó: EPA/Peter Parks
Az elmúlt napokban mindazonáltal némileg változott a kínai vezetők helyzetmegítélése is, amire a hét eleji kormányülés után a miniszterelnök, Ven Csia Pao (Wen Jiabao) nyilatkozatából is következtetni lehetett. A kormányfő ugyanis azt hangoztatta, hogy a járványt több területen sikerült ellenőrzés alá vonni, az általános helyzet azonban továbbra is súlyos. Sőt az újságok által idézett miniszterelnök azt is kijelentette, hogy az ország gazdasága, nemzetközi tekintélye és társadalmi stabilitása kerülhet veszélybe.

A helyzet súlyosságának elismerését jelenti az is, hogy Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök ellátogatott a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományba, ahol a SARS-vírus felütötte a fejét és a rejtélyes betegség leginkább elterjedt. Az államfő több kórházat felkeresett a tartományban, orvosokkal és ápolónőkkel beszélgetett, és a nyilvánosság előtt aggodalmának adott hangot az atípusos tűdőgyulladás terjedése miatt.

Kanadában harmincegy újabb eset

Ugyancsak hétfőn Kanadában 31 újabb gyanús esetet észleltek. Köztük van egy egyházi közösség több tagja, akik részt vettek egy, az atípusos tüdőgyulladás következtében meghalt személy két héttel ezelőtti temetésén. Az országban eddig mintegy 300 megbetegedést észleltek, s 13 a halálos áldozatok száma. Világszerte mintegy 3100 személy betegedett meg akut légúti szindrómában, s a járvány eddig összesen 144 halálos áldozatot követelt.