Eleonóra
-1 °C
2 °C

Teszttel kimutatható az atípusos tüdőgyulladás

2003.04.18. 14:34
Az Egészségügyi Világszervezet kutatói elkészítették az atípusos tüdőgyulladást kimutató tesztet, melyet jövő héttől használhatnak a magyar orvosok. Jövő hét kedden vagy szerdán helyezik ki a ferihegyi repülőtéren azokat a tájékozatató anyagokat, melyekből az országba érkezők informálódhatnak az atípusos tüdőgyulladásról, és amelyek segítségével eldönthetik, hogy igényelnek-e orvosi vizsgálatot.
Csütörtöktől a világ orvosainak rendelkezésére áll a SARS kimutatására szolgáló teszt, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden ország rendelkezésére bocsát - mondta el Ungváry György országos tisztifőorvos pénteki sajtótájékoztatóján. Magyarországra körülbelül egy hét múlva érkezik meg a szállítmány.

Kérdőív a reptéren

Jövő hét kedden vagy szerdán a ferihegyi repülőtéren tájékozatató anyagokat helyeznek ki, melyekből az országba érkezők informálódhatnak az atípusos tüdőgyulladásról, és eldönthetik, hogy igényelnek-e orvosi vizsgálatot. Ungváry György elmondta, hogy a kérdőíves tájékoztató (ld. képünkön) négy nyelven lesz hozzáférhető, magyarul, angolul, németül és franciául.

A Malév gépein és a reptéri hangosbemondóban már most is rendszeresen beolvassák az információkat ezen a négy nyelven, és az útlevélvizsgáló ablakoknál is vannak felvilágosító feliratok. A többi légitársaság Budapestre tartó gépein a tájékoztatás nem kötelező.

Öt gyanús eset volt

Kattintson a nagyításhoz!
1. oldal
Ungváry elmondta, hogy az intézkedés pusztán az utasok tájékoztatását szolgálja, az orvosi vizsgálat senkinek nem kötelező, azt önkéntesen lehet kérni. A reptéri kirendelt orvos indokolt esetben értesíti a helyi ÁNTSZ-kirendeltség orvosát, és ha szükséges, a Szent László kórházba utalják a beteget. Erre egyébként már volt példa: az elmúlt három-négy hétben öt (két magyar és egy-egy vietnámi, albán és kínai) utas került innen a kórházba, de végül egyikük sem bizonyult fertőzöttnek.

Csekély a kockázat

Kattintson a nagyításhoz!
2. oldal
Ungváry kifejtette, hogy a SARS-ban való megbetegedés kockázata egyébként meglehetősen csekély: annak, hogy valaki közúti balesetet szenvedjen, háromezerszer nagyobb a valószínűsége, a 2003-as influenzajárványban pedig 14 ezerszer nagyobb esély volt a megbetegedésre. Hozzátette, hogy "nem felelnek meg a valóságnak" azok a sajtóban megjelent híresztelések, melyek szerint a vírus a külföldről importált termékeken is terjedhet.

Péntekig 27 országból 3389 gyanús esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma 165. A legtöbb megbetegedést Kínából és Hongkongból jelentették, a WHO ezért azt tanácsolja, hogy akik Kína Guangdong tartományába vagy Hongkongba készültek, lehetőség szerint halasszák el az utazást. A SARS megelőzésére oltóanyag egyelőre nem áll rendelkezésre.