Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Meghaltak a szétválasztott sziámi ikrek

2003.07.08. 13:50
Szétválasztották kedden a fejüknél összenőtt iráni sziámi ikreket a szingapúri Raffles klinikán, de kevéssel a műtét befejezése után mindkettőjük meghalt.
Ez volt az első eset, hogy fejüknél összenőtt sziámi ikreket felnőtt korukban választottak szét. A legnagyobb nehézséget a 29 éves női ikerpár, Ladan és Laleh Bidzsani agyának kockázatos szétválasztása okozta a példátlan műtétet végző, 28 tagú nemzetközi orvoscsoportnak és a száz asszisztensnek.

Milliméterről milliméterre

Ladan és Laleh Bijani
Különösen súlyos gond volt, hogy az operáció közben ingadozott a pácienseknél a koponyaűri nyomás szintje, és egyenetlen volt a véráramlás. A vasárnap megkezdett, több mint 48 órás, rendkívül bonyolult műtét során a páciensek sok vért vesztettek.

"A két agy szétválasztása roppant kényes művelet, amelyben csak milliméterről milliméterre lehet haladni, s a legnagyobb körültekintéssel és precizitással kell eljárni" - idézte az amerikai AP hírügynökség Prem Kumart, az operációt végző orvoscsoport egyik tagját.

Eddig senki sem vállalta

Kumar azt is elmondta, hogy 1996-ban egy német orvoscsoport még eltanácsolta az iráni ikerpárt a műtéttől, mert túl veszélyesnek találta. Azóta azonban fejlődtek a műtéti technikák, és a szingapúri műtétet végrehajtó orvoscsoport erre a fejlődésre alapozva vállalta a kockázatot.

Az orvosok most is figyelmeztették a műtét előtt a sziámi ikerpárt, hogy ez az operáció roppant kockázatos, megtörténhet, hogy egyikük vagy mindkettőjük belehal, vagy hogy életben maradásuk esetén maradandó agyi károsodást szenvednek. Az iráni nővérpár azonban a kockázatok ismeretében is ragaszkodott a szétválasztáshoz. A két nővér, amióta felnőtt, szüntelenül kereste a lehetőséget a műtét elvégeztetésére, de a hatalmas kockázatra hivatkozva eddig visszautasították kérésüket.

Gyerekkorban jobbak az esélyek

Keith Goh
Keith Goh szingapúri idegsebész vezette az operáló orvoscsoportot. Goh 2001-ben végzett már ilyen műtétet kisgyermekeken, egy nepáli ikerpáron. A felnőtteken végzett operáció azonban jóval bonyolultabb volt, mert a páciensek agya a 29 év alatt sokkal nagyobb mértékben összenőtt, egybekapcsolódott, mint a kicsiké.

Már ötven éve végeznek ilyen műtéteket csecsemőkön, kisgyermekeken, tehát elvileg lehetséges lett volna és biztonságosabb lett volna a műtét kevéssel a Bidzsani nővérek születése után. Ám a sziámi ikerpár szegény családba született, és a szülők nem tudták előteremteni a pénzt az operációra.

Bár az élet első éveiben biztonságosabb ez a műtét, akkor sem kockázatmentes. Minden ötödik ilyen operációt súlyos komplikációk követnek, és nem ritka a halálos végkifejlet sem.