Gusztáv
-4 °C
1 °C

Őssejtet készítettek

2005.05.20. 15:34
Dél-koreai tudósoknak először sikerült őssejtet előállítaniuk egy páciens genetikai anyagának "kiürített" petesejtbe juttatásával.

A Science magazinban publikált eredményt jelentős előrelépésként értékelik. A mesterségesen előállított őssejteket a páciensek szervezete sajátjaként fogadta be.

Fejlődik a technika

A kísérlet során az önként jelentkezők bőréből vett sejtek örökítőanyagát, idegen, saját genetikai állományuktól megfosztott petesejtekbe injektálták.

Az így megtermékenyített peték ezt követően hat napig fejlődtek - a tudósok ekkor szétbontották az őssejtekből álló apró sejtgombócot.

A laboratóriumi vizsgálatok során a sejtek kompatibilisnek bizonyultak a DNS-t adó személy immunrendszerével.

A koreaiak jelezték, hogy még sokat kell dolgozniuk a technikán, mivel jelenleg fennáll a veszélye, hogy a mesterséges őssejtek rákosodnak. Kiemelték továbbá, hogy az eljárást nem szabad reproduktív klónozásra használni.

Embrió ellen velő

Dél-Korea nemzetközi szinten kifejezetten az élmezőnyben van az őssejtkutatás terén, miután Wu Szuk Hvang professzor és kollégái tavaly 30 klónozott emberi embriót állítottak elő és napokon keresztül vizsgálták fejlődésüket.

Jelenleg úgy gondolják, hogy mivel az őssejtekből jönnek létre a különböző szövetek, azokat például cukorbetegség, vagy idegsérülések gyógyítására lehet használni. A kutatóknak ehhez megfelelő módszereket kell találniuk az különböző szövetekké fejlődő őssejtek irányítására.

"Módot kell találnunk az állati komponensek kiváltására" - közölték Hvangék. A jelenlegi kutatások során állati eredetű enzimeket használnak a szükséges sejtek izolálására.

A BBC által megszólaltatott brit szakemberek úgy vélték, hogy inkább azt kellene vizsgálni, hogy mire használhatóak a csontvelőben található őssejtek.