Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Baktériumokat öl a művírus

2003.11.14. 15:44
Az emberi géntérkép feltérképezésében is jelentős szerepet vállalt kutatónak, Craig Venternek és munkatársainak sikerült pusztán a genetikai kódja alapján felépíteni egy mesterséges vírust. A Phi-X174 baktériumokat fertőz és öl.
A Phi-X174 nevű bakteriofág vírus volt az első szervezet, aminek sikerült feltérképezni a genetikai kódját. A vírus genomja 5386 DNS-szegmensből áll, melyek kis gyűrűt alkotnak.

Korábban más kutatóknak már sikerült a sejtekben természetesen előforduló enzimek segítségével létrehozni a poliovírus genomját, ehhez azonban három év kellett, ráadásul a szintetizált genetikai kód hibásnak bizonyult.

PCR helyett PCA

Phi-X174
Hogy az eljárást gyorsabbá és pontosabbá tegyék, Craig Venter és munkatársai az Institute for Biological Energy Alternatives nevű kutatóintézetben egy gyakran használt eljárást, a polimeráz láncreakciót (PCR) alakították át kissé. Az új eljárást polimeráz ciklusösszeállításnak nevezték el (polymerase cycle assembly, PCA), írta a BBC.

Az eljárás igazi újdonsága az, hogy napok alatt eredményt lehet vele elérni. A kutatók a Phi-X174 genomjának számos részletét felépítették egyszálú DNS-láncokból, úgynevezett oligonukleotidokból. Miután ezeket összekötötték, a PCA eljárással állították elő a kétláncú DNS-t. A teljes folyamat 14 napig tartott, és az eredetivel teljesen azonos genetikai kód jött létre.

A mesterséges bakteriofág vírus ugyanúgy viselkedik, mint természetes megfelelője, azaz képes volt baktériumokat megfertőzni és megölni.

Remények

Craig Venter
A kutatók elmondták: bár az eljárás egyelőre csak egyszerű szervezeteknél műkődik, azáltal, hogy hosszú DNS-szegmenseket tudnak szintetizálni, jobban megérthetik az egyes gének működését. Ezáltal a későbbiekben talán bonyolultabb szervezeteket is létre tudnak majd hozni, tették hozzá. A kutatásról szóló beszámoló a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban jelenik meg.

Az amerikai energiaügyi miniszter, Spencer Abraham az eredmény bejelentését követően elmondta: reméli, hogy a nem túl távoli jövőben speciálisan erre a célra tenyésztett mikrobákat lehet majd telepíteni például az erőművekbe, hogy felfalják a káros anyagokat, vagy a vizekbe, hogy megszüntessék a szennyezést. Venter óvatosabban fogalmazott: szerinte ilyen, jóval bonyolultabb szervezetek előállításához még igen sok kutatásra lesz szükség.