Emőke
-4 °C
9 °C

Karantén egy amerikai repülőtéren

2003.04.02. 10:08
Az atípusos tüdőgyulladás-járvány tovább fertőz Kanadában, ahol a titokzatos betegségnek már hat halálos áldozata van. Az országban hétfőn 31 új megbetegedést regisztráltak, ezzel a nyilvántartott kanadai esetek száma meghaladja a százhúszat. Kedden két idős beteg halálát okozta a kórokozó. Ezzel egy időben több ázsiai országból jelentettek újabb haláleseteket.
Amerikában még nem volt haláleset

Az egészségügyi hatóságok egyre komolyabban veszik a fenyegetést, a kaliforniai San Jose város repülőterén például kedden néhány órára vesztegzár alá helyezték az American Airlines légitársaság Tokióból érkezett járatát, mivel a gépen néhányan olyan tünetekre panaszkodtak, amelyek az Ázsiában terjedő titokzatos új betegséget jellemzik.

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Fotó: EPA
Az amerikai légitársaság 128. számú járata mellett mentőautók sorakoztak fel, amikor 9 órás út után leszállt és megállt a repülőtér betonján. A gépre fehér maszkot viselő orvosok szálltak fel, és végül három utast kórházba szállítottak. Mindhárman az első osztályon utaztak. A kórházban megröntgenezik őket és ellenőrzik, hogy merre jártak. A többiek távozhattak, de figyelmeztették őket, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha gyanús tüneteket észlelnek. A gépen 125 utas és 14 fős személyzet tartózkodott.

Az atípusos tüdőgyulladás 1600 esetéről tudnak világszerte és legalább 64 ember halt meg a titokzatos kórban. Az Egyesült Államokban a betegségnek még nem volt halálos áldozata, de ötvenkilenc gyanús esetről tudnak.

Keleten is tombol a járvány

Az atípusos tüdőgyulladás nemcsak Kanadában szedett áldozatokat: Kínából, Malajziából és Thaiföldről is érkeztek bejelentések újabb halálesetekről.

A kínai hatóságok elmondása szerint a déli Kuangtung tartományban március folyamán kilenc beteg halt meg az atípusos tüdőgyulladásban (SARS). Kína egész területén a betegség feltűnése óta 43 ember halálát okozta a korábban ismeretlen vírus: negyvenen ebben a tartományban, hárman pedig Pekingben haltak meg.

A betegségtől leginkább sújtott tartomány kormányzata közölte: a SARS tüneteivel kórházba szállítottak közül 507 személyt már haza lehetett engedni, ugyanakkor márciusban újabb 361 megbetegedést regisztráltak.

Különleges karanténba vitték egy lakótömb lakóit

Tekintse meg galériánkat
Fotó: EPA
A hongkongi hatóságok először egyszerűen karantént vontak egy egész háztömb köré, miután az Amoy Gardens nevű épület újabb 88 lakója betegedett meg atípusos tüdőgyulladásban, 213-ra emelve a fertőzött lakók számát, később azonban úgy döntöttek, hogy a lakókat inkább speciális táborokba szállítják, ahol további nyolc napot kell eltölteniük. Az orvosok véleménye szerint a lakók eltávolításával könnyebben meg tudják találni a fertőzés okát, írta a Channel News Asia. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a vírus a szennyvízhálózaton keresztül terjedt tovább. Az üresen hagyott házra fegyveresek vigyáznak.

A WHO nem javasol hongkongi utazást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán azt ajánlotta, hogy senki ne utazzon Hongkongba, illetve a Kína déli részén lévő Kuangtung tartományba a súlyos akut légúti szindróma (SARS) fertőzésének veszélye miatt. David Heymann, a WHO fertőző betegségekkel foglalkozó igazgatója kijelentette: ez az első eset, hogy a szervezet ilyen figyelmeztetést ad ki. A szervezet azért döntött így, mert egyelőre nem létezik a terjedő betegség ellen bevethető oltóanyag vagy orvosság. A magyar Külügyminisztérium weboldalán egy közleményben szintén arra figyelmeztet, hogy a Hongkongba, Kínába, Makaóra, Vietnamba, Szingapúrba, Indonéziába, Malajziába, Tajvanra és Thaiföldre utazó állampolgárok fontolják meg utazásuk elhalasztását.

Szemtanú
Pekingből írja egy olvasónk: "Hongkongban a karanténozás pillanatnyilag terv, de a lakosság elsöprő százaléka támogatja, és napokon belül tényként kezelhető. Most éppen egy sokemeletes lakóházat zártak le [Amoy Gardens], ahol több,mint 200-an betegek már, nem tudni, hogy a légkondi, vagy a kajakihordó srác terjesztette-e el. A lakók nem mehetnek ki és orvosok, rendőrök, szociális dolgozók lepték el a házat védőöltözetben."

"A pekingi média próbálja elbagatellizálni az egészet, ha egyáltalán foglalkozik a dologgal, mert általában semmilyen kínai újság, híradó nem számol be a témáról. Az is tény, hogy ezek az orvosi maszkok meg egy bizonyos kínai immunerősítő herbál-holmi, amit megfázásos esetekben szoktak harapni a kínaiak, teljesen elfogyott a patikákból, tehát a pánik már kezd alakulni."