Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Speciális elkülönítő várja Pesten a SARS-betegeket

2003.04.03. 12:34
Magyarország felkészült a tüdőgyulladásos betegek fogadására, akik eddig elkerülték hazánkat. Kína megengedte az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi orvosi kutatócsoportjának, hogy alaposabban körülnézzen a járvány gócpontjának tartott Kuangtung tartományban.
Ha a fővárosban megjelenne egy atípusos tüdőgyulladásban (SARS) szenvedő beteg, akkor nagy valószínűséggel a Szent László kórházba szállítanák. Dr. Szlávik János, a kórház főorvosa az Indexnek elmondta, hogy kizárólag akkor kezelnek valakit SARS-betegnek, ha 38 Celsius fok fölötti láz és köhögés együttes jelenlétét tapasztalják nála, és a személy járt a fertőzésekről beszámoló országok valamelyikében.

A főorvos elmondása szerint ebben az esetben a betegnek azonnal maszkot kellene felvennie, és egy külön erre a célra létrehozott légúti elkülönítő teremben helyeznék el. Ez egy negatív nyomású szoba, amelyből nem szivároghat ki a levegő. Amennyiben a beteg állapota súlyosbodik - és erre számítani is lehet -, átkerül az intenzív osztályra, ahol már a lélegeztető gépbe épített szűrő akadályozza meg a vírus terjedését. Szlávik János kihangsúlyozta, hogy a betegség kizárólag közeli kontaktus során kerül át egyik emberről a másikra, ezért már a maszk is elegendő a terjedés megakadályozására.

Bíznak az utazóközönségben

Péter Gyöngyi, a Malév sajtószóvivője elmondta, hogy a Malév, a Ferihegyi repülőtér és az ÁNTSZ közösen készült fel a megbetegedett utasok érkezésére. A repülőgépek személyzete már érkezés előtt tájékoztatja a repteret a fertőzésgyanús utas érkezéséről, így a terminálban már orvosok felkészülhetnek a beteg fogadására.

A szóvivő szerint a betegnek kell eldöntenie, hogy igényel-e orvosi ellátást. Ők bíznak az utazóközönségben, bár igaz, repülés után nehéz megítélni egy betegség komolyságát, ugyanis a kimerítő utazás miatt egy egyszerű nátha és egy fejfájás is erősebben jelentkezik. Péter Gyöngyi elmondta, hogy egyelőre nem találkoztak az atípusos tüdőgyulladás tüneteit mutató utassal.

A határőr megállíthatja a beteget

Az atípusos tüdőgyulladással fertőzött betegek már Európában is megjelentek, tehát könnyen előfordulhat, hogy egy fertőző beteg nem légi úton, hanem közúton kerül az országba. Tímár Zoltán a határőrség szóvivője elmondta, hogy a szervezetnek nem feladata az egészségügyi ellenőrzés, ám az útleveleket ellenőrző személynek figyelnie kell a gyanús tüneteket. Amennyiben veszélyes fertőzésre utaló jelet lát, vagy valaki - például egy autóbusz sofőrje - ilyenről tesz említést, kötelessége az illető feltartóztatása és az ÁNTSZ szakértőjének kihívása.

Kínában nyomozhat a WHO

A fokozódó globális nyomás hatására Kína végül beleegyezett abba, hogy az Egészségügyi Világszervezet Pekingben tartózkodó szakértő csoportja ellátogasson a járvány gócpontjának tartott Kuangtung tartományba. A kínai hivatalnokok ezzel egy időben bejelentették, hogy a kórokozó az ország több régiójába eljutott, ezáltal a vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Kínában 46-ra emelkedett, és a megbetegedések száma is jelentősen nőtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentése szerint világszerte 78 ember halt bele az atípusos tüdőgyulladásba és 2200-an betegedtek meg. Egyelőre nincs gyógymód a betegségre, ugyanis az orvosoknak még pontosabban be kell azonosítaniuk a kórokozót, írta a TimesDispatch. A WHO orvosai úgy vélik, hogy Kuangtungban értékes nyomokat fognak találni.