Márk
13 °C
28 °C

Mutálódik a tüdőgyulladás vírusa

2003.04.17. 14:23
Hongkongban számos atípusos tüdőgyulladásban szenvedő betegnél szokatlan tünetekre figyeltek fel az orvosok, amely azt sugallja, hogy a kórokozó mutálódik. A kutatók attól félnek, hogy a változások még veszélyesebbé tehetik a vírust.
A Hongkong Egyetem munkatársai azt vették észre, hogy a járvány egyik gócpontjának számító Amoy Gardens háztömb lakói sokkal komolyabban megbetegedtek, mint azok a páciensek, akik máshol fertőződtek meg. Az Amoy Gardens lakóinál háromszor gyakoribb tünet a hasmenés, és a betegekre kevésbé hatnak a vírusirtó gyógyszerekből és szteroidokból álló koktélok. Még azok az orvosok is jobban megbetegedtek, akik közvetlenül tőlük kapták el a betegséget.

Másképp fertőz

John Tam mikrobiológus kutató elmondta, hogy megpróbálják folyamatosan figyelni a betegeken jelentkező tüneteket és a járványt okozó vírusok génszekvenciáját. Egyelőre nem találtak olyan mutációt, amely lehetővé tenné a fertőzés módjának változását, nyilatkozta Tam a New Scientist-nek. A gyakori hasmenés ugyanakkor arra utal, hogy megváltozott a vírus 'fertőzési szokása', és a légutak mellet már a beleket is meg tudja támadni.

Ehhez hasonló változásokat tapasztaltak már más koronavírusokban; 1980-ban egy sertések között terjedő bélfertőzés például váratlanul átalakult és a légutakban is terjedni kezdett.

Koronát váltott a vírus

A változások általában azokban a génekben következnek be, amelyek a vírus külső burkolatát alkotó fehérjéket kódolják. A vírus ennek a 'koronának" a segítségével képes bejutni a gazdaállat sejtjeibe, így érthető, hogy ennek megváltozásával más típusú sejtekbe (is) képes lesz behatolni. Malik Peris, a Hongkong Egyetem munkatársa a New Scientist-nek elmondta: "a tudósok valószínűleg meg fogják vizsgálni ezeket a géneket az Amoy Gardens betegeiből izolált vírusokban, de a génszekvencia vizsgálata sok munkájukba fog kerülni."

Szerencsére van génsorrendjük

A hongkongi orvosok munkáját elősegíti, hogy a kanadai és egyesült államokbeli kutatók már nyilvánosságra hozták az akut légúti szindrómát (SARS) okozó koronavírus genetikai sorrendjét. A kutatások során többek között az is kiderült, hogy az új vírus nagyon távoli rokona az ismert koronavírusoknak.

Bár a szakértők úgy gondolják, hogy az új koronavírus volt a SARS fő kiváltó oka, a BBC információi szerint még tisztázatlan, hogy a másik gyanúsítottnak, az emberi metapneumovírusnak milyen szerepe volt a járványban.

Honnan jött, hová tart?

A felfedezés segítségével egyébként az is megállapítható, hogy a vírus állatokból került-e át az emberekbe. Jelenleg sertéseken és szárnyasokon végeznek ez irányban kísérleteket, és a Hongkong Egyetem kutatói szerint a SARS vírus genetikai elemzése egyértelműen arra utal, hogy állatokból származik.

Az atípusos tüdőgyulladásban világszerte eddig 161 ember vesztette életét és 3600 betegedett meg.