Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Magasabb lett Európa csúcsa

2007.10.15. 21:05
A klímaváltozás miatt két év alatt 2,15 méterrel magasabb lett Európa csúcsa. Földmérők szeptemberben megállapították, hogy a Mont Blanc csúcsa 4810,9 méter magasan van.

A francia Alpokban lévő Chamonix síparadicsomban a hétvégén tartott éves közgyűlésükön a földmérők megcáfolták Vajda János magyar költőt, aki szerint a Mont Blanc csúcsán a jégnek nem árt se nap, se szél. A kutatók ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy a klímaváltozás miatt nemcsak magasságában, hanem kiterjedésében is jelentősen növekedett Európa legmagasabb hegycsúcsa.

A Mont Blanc csúcsán az átlaghőmérséklet mínusz 15 fok és a hegyet harminc méter vastag jég borítja, melynek kiterjedése állandóan változik. A jégmennyiséget először 2003-ban becsülték meg 4800 méter felett, ami akkor 14 600 köbméter volt. Négy évvel később a Mont Blanc-on 24 100 köbméter jeget mértek.

Jeget áraszt

Yan Giezendanner meteorológus szerint ennek oka az, hogy a klímaváltozás miatt az egyre erősebb nyugati szél enyhébb levegőt fúj az óceánok felől az Alpok felé, s emiatt télen ott is enyhébb az idő. Ugyanakkor az egyre magasabb hőmérsékletű csapadékot tartalmazó felhők miatt a nyári havazások során a hó 4000 méter felett jobban tapad a hegyre, kevésbé olvad el és növeli a hegycsúcs magasságát és terjedelmét.

Vagyis a globális felmelegedéssel az Alpokban nagyon furcsa dolog történik: miközben 3000 méter alatt a hó fokozatosan olvad, és eltűnésének veszélye fenyeget, addig a 4000 méter feletti csúcsokon egyre vastagabb lesz a jég- és a hótakaró.

A Mont Blanc hivatalosan 4807 méter magas, de 2001 óta negyedszerre mértek ennél magasabb mértéket a kutatók. A földmérők ezentúl két évenként fogják a Mont Blanc változásait hitelesíteni. Addig is a jövőre megjelenő atlaszokban és tankönyvekben 4810,9 méterre módosítandó Európa legmagasabb hegycsúcsa.