16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Kínai tudósok drogfüggőségért felelős géneket találtak

2008.01.08. 16:00

Kínai tudósok 400 olyan gént azonosítottak, amelyek felelősek azért, hogy némely embernél könnyebben alakul ki a kábítószer-függőség. A kutatók szerint a drogfüggőség hajlamát 60 százalékban a gének, és csak 40 százalékban a környezeti tényezők alakítják.

A vizsgálat során a tudósok négy olyan anyagra koncentráltak, amelyekkel szemben függőség alakulhat ki: ez a kokain, az ópiumszármazékok, az alkohol és a nikotin. Eredményeik alapján felvázolták a függőség kialakulásához vezető öt főcsapás irányát, a rászokás "molekuláris ösvényeit". A kialakulás útjainak a felvázolása különösen fontos komplex megbetegedések kutatásánál, leszűkítve a keresést a kóros folyamatban résztvevő génekig és fehérjékig. Olyan megbetegedések esetében, mint például a rosszindulatú daganatok, ezek az ösvények segítik az orvosokat a pontosabb diagnózis felállításában, valamint a betegség lefolyásának előrejelzésében.

A kutatók szerint a drogaddikciót illetően a közös útvonalak segítségével deríthetők ki az eredményes leszokást elősegítő válaszmechanizmusok, amelyek révén az függőségek széles skálájára található hatékony gyógymód. A kínai kutatók ezernél több olyan orvosi tanulmányt dolgoztak fel, amelyek az elmúlt 30 évben tekintélyes nemzetközi tudományos folyóiratokban láttak napvilágot, és a drogfüggőség genetikai és kromoszomális alapjaival foglalkoztak. Ezek alapján a tudósok 1500, az addikcióval összefüggésben álló gén listáját állították össze.

Ezen gének némelyike gyakrabban fordult el az ösvényeken, mint mások, így a kutatók 396-ra szűkítették listájukon a számba jöhető gének számát. A kutatás eredményeit a tudósok a PLoS Computational Biology című tudományos folyóiratban publikálták. (forrás: MTI)  • Hírek
  • Hírek