Amerikai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a proteinek gátolják legjobban az éhséghormont, a gyomor által termelt ghrelint, míg a szénhidrátok és zsírok joggal számítanak a legkomiszabb tápanyagoknak. "A ghrelin mérséklődése az egyik oka annak, hogy amikor az ember leül és nekifog az evésnek, az éhségérzete csökkenni kezd. Érdekes volt kimutatni, hogy a zsírok milyen kevéssé mérséklik a ghrelint. Azért is igazán jó hír, hogy a proteinek a legjobb ghrelingátlók, mert szinte valamennyi népszerű diéta lényeges részét képezik" - mondta David Cummings, a Seattle-ben lévő Washington Egyetem munkatársa, aki részt vett a kutatásban.
A szakemberek azt is kiderítették, hogy a szénhidrátok eleinte erősen gátolják a ghrelint, ám később a ghrelin visszavág, és még magasabb szintet ér el. Alapvetően a szénhidrátok még éhesebbé teszik az embereket, mint evés előtt voltak. Egyszóval az éjszakai fagylaltozás is egyértelműen kizárva - jegyezte meg David Cummings. A kutatásról írt beszámoló a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szakfolyóiratban jelenik meg. (mti)