Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Mesés leletet talált egy brit kincsvadász

2008.01.23. 11:13
99 hozzászólás
Mesés leletre, bronzkori szekercékre bukkant egy brit kincsvadász - az amatőr régész zsákmányát nyolcvanezer fontra, 27,5 millió forintra értékelik. A 60 éves Tom Pierce fémdetektorral vizsgálta a földet egy Dorset-grófságbeli farm területén. A szerkezet pár perc múlva jelzett, így bukkant rá az első szekercefejre. Mélyebbre ásva további tárgyak kerültek elő a talajból - olvasható a The Telegraph című brit lap online kiadásában.


Tom Pierce kollégájával, Les Keith-szel két nap alatt csaknem 500 bronztárgyra bukkant, amelyek három évezredet töltöttek földben. Az amatőr régészek értesítették a kincsről az illetékeseket.

A 268 szekercefejből álló lelet a maga nemében a legnagyobb, amelyet szigetországban valaha találtak. A régészek szerint a bronztárgyakat egy közeli település lakosai készíthették, akik az isteneknek szóló áldozati felajánlásként ásták el az értékes felszerelést.

A bronztárgyakat a British Museum szakemberei tanulmányozzák, s lehet, hogy az intézmény megvásárolja a leletet. Tom Pierce-t pénzjutalom illeti meg, amelyet meg kell osztania a farm tulajdonosával. (MTI)