Az álmok segítik a kreativitást

2008.02.26. 11:06

Az álmok ösztönözhetik a kreatív embereket, bizonyította két német szakember. Michael Schredl, a mannheimi mentálhigiénés központ alváslaboratóriumának igazgatója és Daniel Erlacher, a heidelbergi egyetem empirikus kutatásokkal foglalkozó csoportjának vezetője közös munkájában beszámolt arról, hogy az álmok jelentik a kreativitás kulcsát. A két tekintélyes kutató annak járt utána, hogy az álmok - jobban mondva bizonyos álmok - mennyire befolyásolják a lakosság ébrenléti kreativitását. A vizsgálattal összefüggésben csaknem 500, pszichológiát tanuló egyetemi hallgató vállalkozott arra, hogy kitölt egy álmaival kapcsolatos kérdőívet. Az önkénteseket mindenekelőtt álmaik tartalmáról kérdezték, illetve arról, hogy az álmok mennyire befolyásolják cselekvéseiket.

A válaszokból egyértelműen kitűnt, hogy az álmok ösztönzik a kreativitást. Az álmok megvalósítására irányuló törekvés nagy szerepet játszik a megkérdezettek életében, céljaik megvalósításában. Azt pedig, hogy ilyen jellegű álmaik hetente legalább egyszer vannak, azt csodálatosnak, egyben ösztönzőnek nevezték. A szakértők szerint a rémálmokkal szemben az úgynevezett "kreatív álmoknak" kiemelkedő szerepe van a mindennapi élet alakításában.

Legyen szó akár művészi álmok megoldásáról, akár a mindennapi élettel kapcsolatos problémák megoldásáról, egyértelműen bizonyítottá vált: a kreatív álmok pozitív hatással vannak az ébrenlétre. A tanulmány rámutatott arra is, hogy az úgynevezett kreatív álmok gyakorisága jelentős mértékben függ az álmodók személyiségétől, illetve nyitottságától is.

Úgynevezett kreatív álmaik mindenekelőtt a pozitív beállítottságú és a külvilágra nyitott embereknek vannak, akik úgy érzik, hogy a mesét valóra kell váltani. A tanulmány szakértői a sikereken felbuzdulva egyben új programot hirdettek. Most mindenekelőtt azt igyekeznek kutatni, hogy miként lehet a kreatív álmokat mesterségesen elősegíteni. (forrás: MTI)  • Hírek
  • Hírek