Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Tizenöt diákkutató lett nagydíjas az országos versenyen

2008.03.11. 11:44
1 hozzászólás

A Tudományos Diákkörök hétvégén lezajlott VIII. Országos Konferenciáján (TUDOK) a nagydíjjal jutalmazott 12 kutatás mindegyike élő problémát vizsgál: mely baktériumok élnek a melegvízhálózatokban, milyen lépések vezethetnek egyes idegrendszeri betegségek gyógyításához, vagy éppen mennyi növényvédőszer kerül a felszíni vizekbe? Nyerges Ákos székesfehérvári gimnazista városa középiskoláinak melegvízhálózatából vett mintákat és a légkondicionáló berendezésekben előforduló, atípusos tüdőgyulladást okozó baktériumot, a legionellát próbálta kimutatni. Kutatásaihoz a laboratóriumi háttér biztosításával segítséget nyújtott az Országos Közegészségügyi Intézet Vízhigiéniai Főosztálya is. Vizsgálati eredményeit egy országos méretű kutatási projektben is felhasználják a témában dolgozó szakemberek.

Szklerózis multiplexben, a leépüléssel járó idegrendszeri betegségben szenvedő egerek agyát vizsgálta mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel (MRI) Kriszta Gábor, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diákja. Kutatásaihoz a hátteret a Pécsi Tudományegyetem biztosította, ahol egyik mentora, Berente Zoltán is dolgozik. Az idegrendszeri elváltozást, az idegsejtek védőburkának leépülését egy vegyszerrel, a kuprizonnal váltották ki a kísérleti állatoknál. Hat héten át adagolták a vegyszert az egereknek, miközben hétről hétre követték MRI felvételekkel az idegrendszeri változásokat. Az idén érettségiző diák tervei szerint a későbbiekben is folytatja ezt a kutatást.

A pozsonyi 10. osztályos gimnazista, Karim Aziz Dávid a Dunából, a Vágból és a Garamból vett vízmintákat, amelyekben növényvédőszer-maradékokat keresett. Immunanalitikai módszer (az ELISA elnevezésű eljárás) környezetanalitikai követésre való alkalmazhatóságát vizsgálta.

A nagydíjas diákok kutatásai közt szociológiai, helytörténeti, történelmi, földrajzi, néprajzi, zoológiai, műszaki, ökológiai és nyelvészeti témájú is van. A nagydíjasok ötven felvételi pluszpontot kapnak, közülük választják ki azt az egy diákot, aki részt vehet a 2008-as Nobel-díj átadási ünnepségén, meghívást kapnak a már hagyománnyá vált nyári káptalanfürdői kutatótáborba és publikációs lehetőséghez is jutnak. A szervezők azonban a díjaknál fontosabbnak tartják, hogy a magyar tudományos élet kiválóságaival együttdolgozva életre szóló élményt szereznek a tudomány világában, és megtanulják a kitartó, kreatív munkát. (forrás: MTI)