Olivér
5 °C
8 °C

Fertőzést hordozhatnak a macskák

2008.03.17. 12:03
0 hozzászólás

Házi kedvenceink menedéket nyújthatnak egyes virulens, antibiotikum-rezisztens kórokozóknak és terjeszthetik emberek között is - jelentették be német kutatók. A figyelmeztetés egy nő esetén alapul, akinél mély tályogokat okozott egy meticillinrezisztens Staphilococcus aureus törzs (MRSA). Férjénél és két gyerekénél is kimutatható volt a fertőzés, de a kezelés után elmúltak a tüneteik, míg az asszony sebei elfekélyesedtek. Andreas Sing vezetésével a bajor élelmiszer- és egészségbiztonsági hatóság munkatársai megvizsgálták a nő látszólag egészséges három macskáját. Közülük egynél megtalálták a baktériumtörzset.

A nő tályogai csak akkor múltak el, miután a macskát antibiotikummal kezelték. A kutatók azt eddig is tudták, hogy kutyáktól kaphatnak az emberek hasonló fertőzéseket. "Tisztázatlan, vajon a macska volt a páciens fertőzésének forrása, vagy fordítva" - mondták a kutatók. "Az eset egyúttal azt is példázza, hogy az MRSA átadása ember és macska között megtörténhet" - tették hozzá a New England Journal of Medicine amerikai szaklaphoz írt levelükben. "Arra a megállapításra jutottunk, hogy a háziállatokat az MRSA lehetséges hordozóinak kell tekintenünk, melyek az emberek fertőzését vagy visszafertőződését okozhatják" - írják a német kutatók.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?